Линта: Подршка Демократском фронту у Црној Гори

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта подржао је захтеве Демократског фронта у борби за права српског народа у Црној Гори гдје се «спроводи дискриминација Срба и угрожавају њихова основна права».

Линта сматра да Срби у Црној Гори треба да добити статус конститутивног народа, а српски језик треба да постане службени језик.

Према његовим речима, потребно је да се обезбеди пропорционално запошљавање Срба јер их у државној управи ради свега око седам одсто, а према попису их је трећина.

«Срби у Црној Гори немају никакав статус, јер нису ни мањина ни конститутиван народ и не могу да учествују у власти. Српским језиком говори највећи проценат грађана Црне Горе, али он у Уставу није службени, већ се третира као језик другог реда» — навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да то потврђује поразна чињеница да је српски језик у суштини избачен из основних и средњих школа, као и из наставних планова и програма.

Линта је истакао да су Срби у Црној Гори процентуално бројнији од Албанаца у Македонији који имају сва права, као и да су Албанци у Македонији конститутиван народ и да се без њих не може формирати власт.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »