Тзв. косовски премијер Рамуш Харадинај тврди да «пријава око 40 Срба да постану косовски војници, сведочи о томе да уцени и инструментализацији косовских Срба од стране Београда долази крај», преноси РТК2 на српском језику.

Наводи се да је Харадинај рекао да је то «јасан знак интеграције и поверења у Косовске безбедносне снаге (КБС), као и да постоји воља српске заједнице да се интегришу у косовске структуре».

«Чињеница да је око 200 припадника неалбанских заједница, од који је око 40 Срба, поднело захтев за пријем у КБС, јасан знак интеграције и поверења у Косовске безбедносне снаге. Воља суграђана Срба да се интегришу у све косовске структуре доказује да уцењивању и инструментализацији Београда долази крај», написао је Харадинај на Фејсбуку.

Заменик косовског министра одбране Агим Чеку изјавио је раније поводом затварања конкурса министарства за пријем 650 војника, на којем је, према тврдњи приштинских власти, конкурисало више од 5.000 особа, да су конкурисали заинтересовани из свих заједница на Косову, и да међу њима има и Срба.

«Да, конкурисали су из свих заједница, наравно, подразумева се, има и Срба», рекао је Чеку за лајми.нет, преноси РТК2 на српском језику.

Наводи се да је прошле године од 137 Срба који су постали припадници Косовских безбедносних снага (КБС), око 50 њих потом затражило да се удаље из војне службе у тим снагама, након, како се тврди, «притиска из Београда».

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у петак у Рашкој, након разговора с представницима Срба са Косова и Метохије, да Албанци желе да укључе што већи број Срба из Косовског Поморавља у косовску војску и позвао их да се не одазивају.

«Сада им иду конкурси за косовску, односно албанску војску и нарочито на томе инсистирају у Косовском Поморављу у српским селима, од Горњег Кусца до Новог Брда, до Пасјана, Партеша, Доње Будриге и другим. Хоће да покупе највећи број Срба за косовску војску», рекао је Вучић у изјави за ТВ Прва.

Он је казао да поручује Србима да Србија и Срби не могу да преживе ако иду једни на друге и замолио их да не приступају и не учествују у албанској армији на КиМ, преноси Танјуг.

«Видећемо да ли ће се Срби одазвати или не», додао је Вучић.