Дачић одговорио Скоту: Народ Венецуеле изабрао страну, а не Србија

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је ексклузивно за «Спутњик» одговорио на нову поруку америчког амбасадора Кајла Скота да су све земље слободне да изаберу природу својих односа са другим земљама, као и да је Србија изабрала да стане на страну венецуеланског председника Николаса Мадура.

министар спољних послова Ивица Дачић (фото : Лола Ђорђевић)

Наводи се да Дачић подсећа Скота да није Србија изабрала Мадура за председника Венецуеле, већ грађани те државе.

«Значи, не бирамо ми страну у Венецуели већ њихови грађани. И тако ће и остати. Србија ће и убудуће поштовати избор грађана како у Америци, тако у Венецуели и у било којој трећој држави било где у свету. Србија управо брани принцип да грађани бирају власт у својој држави без притисака из иностранства», одговорио је Дачић амбасадору САД у Београду.

«Спутњик» подсећа да је полемику иницирао сам Скот тако што је закључио да се Србија налази на погрешној страни историје пошто није признала Хуана Гваида за привременог председника Венецуеле, а да му је Дачић на то одговорио да су САД у овом тренутку на погрешној страни историје када подржавају такозвано независно Косово.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот (Фото: Лола Ђорђевић)

СКОТ: СРБИЈА ИЗАБРАЛА МАДУРОВУ СТРАНУ

Амбасадор САД у Београду Кајл Скот изјавио је да су све земље слободне да изаберу природу својих односа с другим земљама, али је Србија изабрала да стане на страну председника Венецуеле Николаса Мадура, иако је његов режим земљу богату нафтом претворио у крајње сиромашну.

Скот је то рекао за «Блиц» реагујући на став министра спољних послова Ивице Дачића, који је рекао да су САД на погрешној страни историје када даје подршку тзв. Косову.

Скот је истакао да је Дачић у праву јер су, како каже, све земље слободне да изаберу природу својих односа са другим земљама, као и да је Србија изабрала да стане на страну Мадура.

«Мадуров режим је земљу богату нафтом претворио у крајње сиромашну. Контролисано трошење и недостатак хране су присутни широм земље, а према студијама рађеним у Венецуели, 64 процента грађана ове земље је у просеку изгубило 11 килограма у тежини за само годину дана», рекао је Скот.

Навео је да је хиперинфлација достигла милион одсто и додао да је «три милиона грађана Венецуеле напустило земљу из очаја, док Мадуров режим опстаје на власти гушећи масовне протесте и одбијајући да дозволи да хуманитарна помоћ уђе у земљу».

«САД стоје уз већину земаља Јужне Америке, већину земаља Европске уније и већину суседа Србије, и подржавају привременог председника, односно демократски изабраног председника парламента Хуана Гваида и народ Венецуеле у њиховом настојању да што је пре могуће поново успоставе уставни поредак и демократију у својој земљи кроз слободне и фер изборе», рекао је Скот.

Дачић је недавно реаговао на Скотову изјаву да је «Србија на погрешној страни историје» и рекао да су «Американци на погрешној страни јер је Србија била на њиховој страни у оба светска рата, а да су они изабрали оне против којих су се борили у оба рата».

«Баш су Американци на правој страни подржавајући Косово. Ми смо били на њиховој страни у оба светска рата, а они изабраше оне против којих су се борили у оба рата», рекао је Дачић.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »