Шта је прави задатак Кајла Скота?

Недавна посета делегације Венецуеле Србији на челу са замеником министра спољних послова, који је имао сусрете са српским званичницима, био је главни повод за реакцију америчког амбасадора Кајла Скота, а начин којим је наступио је мешање у унутрашње послове Србије, оценио је данас дипломата Зоран Миливојевић.

Амбасадор САД Кајл Скот (фото: Лола Ђорђевић)

Према његовим речима, Скот као акредитовани амбасадор има задатак да Србију усмери у правцу америчких интереса, те је његова порука да је «Србија на погрешној страни историје по питању Венецуеле» био и сигнал да се, каже, Србија определи или за Запад и НАТО или за Кину и Русију.

«Амерички амбасадор сматра да треба да нас преведе у групу земља која не признаје актуелну власт у Венецуели, јер што више земаља призна новог председника, значи легализацију тог режима. Ми полазимо од принципијелног става да је то унутрашња ствар Венецуеле и поштујемо изабраног председника и режим који је до сада био», рекао је Миливојевић за ТВ Прва.

Каже да се од Србије већ дуже време тражи да усклади спољну политику са западним интересима на овим просторима, а пре свега према Русији, увођењу санкција тој земљи и према њеном утицају на овим просторима.

«Недавна посета (председника Русије Владимира) Путина и писмо које је Вучић јуче упутио Путину, где јасно говори о стратешком партнерству и војној сарадњи, не одговара западним интересима и не одговара проширењу НАТО-а», указао је Миливојевић.

Подела света око Венецуеле, објашњава Миливојевић, уследила је јер САД не могу да прихвате да више нису најмоћније у свету и да о свему одлучују, већ да постоји мерење односа снага САД-Русија-Кина.

«Изјаве светских званичника су у правцу да имате утисак да би се велике силе радије тукле и ратовале него преговарале о миру, а ми мали смо увек објекат, као што је сад случај с Венецуелом», рекао је Миливојевић.

Колумниста «Новог магазина» Момчило Пантелић каже да подељени свет око унутар подељене Венецуеле, чини с једне стране Запад, а с друге Исток.

«И то Исток који брани постојећи систем, а Запад који би да промени», закључио је Пантелић, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »