Признање српским оружарима: Наш митраљез на «Ербасу»

Компанија «Ербас» заинтересована је да палету наоружања које је Србија развила за хеликоптере Х145М уврсти у своју понуду и другим купцима своје летелице понуди заједно са српским наоружањем. То би био још један успех нашег Војнотехничког института, који је носилац овог посла, али и српске одбрамбене индустрије.

На хеликоптеру Х145М биће српски митраљез

Да је на помолу још један велики посао за српске оружаре, потврдио је у четвртак у Абу Дабију, где се од 17. фебруара одржава Сајам наоружања «Ајдекс», помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић. Он је најавио и да ће «Eрбасов» хеликоптер Х145М опремљен српским неводећим наоружањем бити ове године изложен и на једној од највећих европских ваздухопловних манифестација — француском Буржеу.

 У току су преговори да, уколико се након успешне квалификације српске верзије борбеног комплета све покаже како треба, «Ербас» би наше наоружање укључио у свој портфолио. Очекујемо да ове године оно буде квалификовано и по «Ербасовим» стандардима — рекао је Милорадовић за домаћи ваздухопловни портал «Танго сикс».

У плановима домаћих стручњака за војну опрему је и осмишљавање начина за интеграцију вођеног наоружања, попут савремених домаћих ракета «паук», «муња» или пројектила «255» и то не само на «Ербасове» летелице, већ и на хеликоптере Ми-17, које ће Србија набавити у Русији.

О томе је, између осталог, било речи и током недавне посете председника Русије Владимира Путина Београду.

Ми-35

У Министарству одбране најављују и скори одлазак српских пилота у Русију на обуку за хеликоптере Ми-35. Летелице које ће се ускоро наћи у српском ратном ваздухопловству тренутно се састављају у руским заводима и брзо ће бити комплетиране и спремне за примопредају.

Поред Војнотехничког института данас имамо и приватне компаније које успешно раде на оваквим пројектима тако да ће бити могуће да на Ми-17 интегришемо српско вођено наоружање — навео је Милорадовић.

И СТРАНЦИ РАДЕ НА «ОРЛУ»

Пројекат модернизације домаћег авиона «орао» одвија се у у две фазе — кажу у Министарству одбране.  У току је тестирање интеграције вођених ракета, а после тога следи фаза модернизације постојећих и надоградње појединих виталних система. Овај део посла биће завршен у сарадњи са страним партнером.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »