Китаровић направила нови заокрет у погледу тумачења «за дом спремни»

Хрваска председница Колинда Грабар Китаровић поново је говорила о усташком покличу «за дом спремни» и притом је направила заокрет у односу на последњу изјаву када је рекла да је погрешила рекавши да је тај поклич стари хрватски поздрав.

«За дом“ је једна од историјских варијанти хрватског поздрава и поклича, а «за дом спремни» је службени, компромитовани поздрав Независне државе хрватске (НДХ) који треба разликовати од поклича «за дом спремни» припадника јединиcа из Домовинског рата, који је део њихових никад забрањених симбола», рекла је Грабар Китаровић.

У разговору за Хрватски радио у оквиру интервјуа «С председницом изван протокола» једно од питања било је везано и за њено недавно признање да је погрешила када је поздрав «за дом спремни» правдала говорећи да је реч о старом хрватском поздраву, што је изазвало доста негативних реакција на десном политичком спектру.

Упитана да ли је погрешила с тим својим признањем, председница је одговорила да није и да стоји при својој изјави, те поновила да је «за дом спремни» компромитовани, али и да треба разликовати поклич «за дом спремни» који су у Домовинском рату користиле поједине јединице и данас је део њихових званичнх симбола, пренео је портал Индеx.

«Дакле, поклич «за дом» или било која варијанта је историјски хрватски поздрав, односно поскочица, или како бисмо то назвали, која се спомиње у пуно историјских докумената или песама, а мени је најдража арија из опере Никола Шубић Зрински. Међутим, поклич, односно поздрав «за дом спремни» је искључиво службени поздрав НДХ и као такав компромитиран», рекла је Грабар-Китаровић.

Цитирала је притом и првог хрватског председника Фрању Туђмана да је НДХ била квислиншка творевина и фашистички злочин, али ипак и израз жеље хрватског народа за својом слободом и независношћу од југославенске државе.

«И председник Туђман и сви ми слажемо се да је због чињенице да је НДХ тада била у коалицији са силама Осовине и због свега што се догодило током Другог светског рата, поклич односно службени поздрав «за дом спремни» — компромитован», истакла је Грабар-Китаровић додавши да ту постоји један изузетак.

Постоји, казала је, разлика између усташког поздрава «за дом спремни» и поклича «за дом спремни» који постоји у статутима и ратним симболима појединих хрватских јединица које су првобитно настале изван система Хрватске народне гарде и слично, и које и дан данас у својим статутима легално имају поздрав «за дом спремни».

Подсетила је да је Повереништво за суочавање са симболима тоталитарних режима «предложило одређене изузетке, односно одређене ситуације у којима се може користити поздрав «за дом спремни»», те устврдила да су управо у време Домовинског рата постојали посебни услови — када су против Хрватске заједнички наступали «звезда петокрака, која је тада потпуно компромитирана због напада на Вуковар и друге делове Хрватске, у савезништву с четничком кокардом».

Упитана како разликовати данас када нетко извикује «за дом спремни» мислећи на Домовински рат, а не на догађања из времена НДХ, поготово с обзиром на неуједначену судску праксу, Грабар-Китаровић каже да то треба да одлучити законодавац, преноси Танјуг

«Влада треба да да предло закона», рекла је Грабар Китаровић.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »