Хрватска пала испод четири милиона становника

Према последњој процени хрватског Државног завода за статистику, средином прошле године Хрватска је имала 4.089.000 становника.

То је најмањи број у последњих 25 година.

Међутим, према проценама демографа, Хрватска је пала и испод четири милиона јер се велики број исељених не одјављује, а ДЗС процену броја становника темељи на броју рођених, умрлих, досељених и службено одсељених лица, пише Вечерњи лист.

У последњих седам година, у Хрватској се смањио број деце до 14 година за скоро 60.000, а повећао се број старијих од 65 и више година за 74.000.

«Према мом мишљењу, сада имамо испод четири милиона становника с обзиром на то да се велики број исељених не одјављује. Али, битније од броја становника је лоша добна структура становништва, све мањи удео младих до 14 година у односу на старије од 65 година. То са собом носи тешке привредне и социјалне проблеме и последице за пензијски и здравствени систем. По уделу младих, види се да ће мноштво школа нестајати» — наводи је демограф Анђелко Акрап.

Слично мисли демограф Стјепан Штерц, који тврди да Хрватска данас има мање од четири милиона становника.

— Најзначајнији је број дјеце у основним и средњим школама који је егзактан, јер школе сваке године достављају службене податке о броју ученика, па се види да смо у 10 година изгубили 83-84 хиљада ученика основних и средњих школа. Око 65.000 дјеце из основне и средње школе се иселило у претходних десет година, и кад се томе дода природни пад становништва од 150.000 људи, у десет година ми имамо губитак становништва више од 400.000 — рекао је Штерц.

Лист наводи да је у време последњег пописа становништва 2011. године Хрватска имала на 100 старијих од 65 година 85 деце до 14 година, док је прошле године на 100 старијих од 65 година било 70 деце.

Према тврдњама демографа, ту се не ради само о смањењу становништва, него о томе да сви грађани трпе последице овако лоше старосне структуре становништва преко пензија и здравственог осигурања, јер неће имати ко да их финансира.

Истовремено, тврде демографи, немогуће је имати 4.089.000 становника, а истовремено 3.774.548 бирача, колико их се води у регистру Министарства управе, а како се наводи, такве бројке би биле могуће само ако су у бираче убрајана и малолетници.

РТРС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »