Глас из Немачке: Америка руши споразум за споразумом, а сви упиру прстом у — Русију?!

Посланик Бундестага Јурген Тритин је у чланку за „Франкфуртер рундшау“ написао да свет стоји на прагу нуклеарне трке у наоружању која се може избећи ако се унапреде односи са Русијом.

Немачки посланик је нагласио да европске државе погрешно реагују на претњу нове трке у наоружању и покушавају да за све оптуже Москву.

„Упирати прстом само у Русију, као што то ради министар иностраних послова Немачке Хајко Мас, неће помоћи. Повећање војних расхода за два пута, како је у Минхену обећала Меркелова уз подршку министра финансија Олафа Шолца, највероватније ће довести до трке у наоружању“, пише Тритин.

Он је нагласио да САД настављају да уништавају међународне споразуме: након изласка из Париског споразума о клими, Иранског нуклеарног споразума и споразума са Унеском, они одбацују и Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, подвргавајући свет још већој опасности.

„Актуелну администрацију САД карактеришу деструктивност Доналда Трампа и неоконзервативна агресија Пенса и Болтона. То је токсична смеса која представља претњу за безбедност Европе“, додаје немачки посланик.

Тритин сматра да Европа треба да предложи своју опцију решења проблема уз већу сарадњу са Русијом, одбијањем да распореди америчке системе противракетне одбране на својој територији.

„Безбедност у Европи је могућа само са Русијом. Северноатлантској алијанси би требало предложити, не само да склони тактичко нуклеарно оружје из Европе, већ и да одустане од америчког система ПРО, ако Русија такође буде спремна да се разоружа. То би био споразум заснован на узајaмним интересима: Европа смањује нуклеарну претњу ради своје безбедност, а Русија смањује претњу за своју економију“, констатовао је немачки посланик.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »