Ђурић: Србија неће дозволити угрожавање безбедности Срба на КиМ

Због понашања Рамуша Харадинаја мислим да данас имају највише разлога да брину Албанци, док су Срби на Косову и Метохији охрабрени порукама председника Александра Вучића, да Србија неће дозволити било какво угрожавање њихове безбедности, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„Србија ради и радиће све што је у њеној моћи да сачува мир, али да никоме неће дозволити угрожавање безбедности нашег народа и то је оно што је од животног значаја за наше људе“, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, за Србе на КиМ је разлика између опстанка и нестанка управо у чињеници да Србија стоји иза њих, а када то чују од председника Вучића и када знају да иза тога стоји озбиљна државна политика, њима то много значи.

Коментаришући позиве председника косовског парламента Кадрија Весељија на уједињење против Србије, Ђурић каже да то говори о суштинском карактеру њихове политике.

„То говори да они никакву суштинску нормализацију односа нити траже, нити желе, већ желе коалицију за сукоб. Србија жели нешто другачије. Мислим да је јако добро што смо могли да чујемо и од држава у региону да оне не подржавају овакве идеје и настојања“, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије истакао је да је власт од 2012. године урадила више на заштити српских државних и националних интереса на КиМ него што је урађено од 1999. године.

„Подсетићу на неколико чињеница, пре свега, у мандату ове владе и захваљујући залагању председника Вучића и премијерке Ане Брнабић и свих других министара, дошли смо у ситуацију да је 13 држава повукло признање самопроглашене независности Косова и Метохије. У томе су учествовали многи значајни министри у Влади у томе је учествовао председник Републике, то су недвосмислени резултати. Заустављен је покушај Приштине да постане члан Унеско-а, да постане члан Интерпола. На свим међународним форумима у разговорима са свим најзначајнијим светским државницима предочавали смо и предочавамо једино могуће решење компромис“, рекао је Ђурић.

Он је такође подсетио на 2008. годину, када се чинило да су најснажније и највеће Западне државе „једном заувек“ зацементирале границе тзв. независног Косова и одбиле да причају о било чему сем о прихватању самопроглашене косовске независности.

„Након шест-седам година мукотрпне борбе председника Вучића и целог тима који се тиме бавио, данас можемо да кажемо да је чак и код тих најсупротстављенијих страна идеја постизања компромиса, а не наметање независности, нешто о чему коначно може да се разговара“, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, сада имамо једну парадоксалну ситуацију.

„Они у чије време и они који се позивају на Устав Србије, а у чије време је од Србије одвојена Црна Гора у којој се налази ништа мањи број светиња и ништа мање значајних светиња. У њихово време, наша земља је остала без излаза на отворено море. У њихово време потписан је Соланин споразум, којим је једним потписом збачен важећи Устав Савезне Републике Југославије. У њихово време, мишљење Међународног суда правде којим је прихваћено проглашење једностране независности Косова је било као нешто што није у супротности са законом. Све то се десило у њихово време, успостављене су границе на Јарињу и Брњаку – све то у њихово време. И онда су издајници они, како они оптужују председника Вучића и друге људе, за чије време је повучено признање 13 земаља“, рекао је Ђурић.

 

Трифуновић и његове присталице треба да се стиде

Ово што смо имали прилике да чујемо толико је испод сваког нивоа, то је понашање које је толико достојно презира, које је достојно јавне осуде најширих кругова, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, реагујући на увреде председника Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића на Твитеру, као и његових присталица, упућених председнику Србије Александру Вучићу и другима.

„Нико, апсолутно нико није заслужио ову врсту понижавања, а не човек који се читавим својим бићем бори да направи неки корак напред. На срећу, највећи део грађана Србије одлично види и препознаје какво лудило имамо на другој страни“, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, присталице опозиције себе проглашавају елитом, а себи допуштају да „на овај начин вређају све грађане Србије, да вређају једну породицу, да вређају једног човека који се бори свим својим бићем за ову земљу“.

Увреде је оценио као вређање свих грађана.

„Ово заправо не би требало да коментарише неко ко се бави политиком, већ људи из психијатријске струке, можда и неки људи који се баве пословима у правосуђу. Пристојан и цивилизован човек пред овим може само да се згрози… Не могу да верујем да било ко нормалан у Србији ово може да подржи, јер смо ми ипак нормални, радни, вредни и поштени људи у највећем броју случајева и никада нећемо дозволити да ово зло победи у Србији. Треба само да се стиде“, закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »