Дачић: ЕУ се не свиђа што укидамо визе за неке земље

Европска унија не дозвољава да укинемо визе неким земљама и стално врши притисак да повучемо такве одлуке, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и навео да се политика укидања виза показала као исправна и да ће бити настављена.

„Имамо доста проблема са ЕУ зато што они не дозвољавају да ми укинемо визе неким земљама којима они нису укинули визе, па су онда осетљиви, да не кажем љубоморни, када ми укинемо визе Кини или неким другим земљама и стално врше притисак на нас да променимо те одлуке“, рекао је Дачић новинарима после церемоније промопредаје партнерства на 41. Међународном сајму туризма на Београдском сајму.

Нагласио је да се показало да је повећан број туриста у Србији због укидања виза, те да је та политика исправна и да ће бити настављена.

Сматра да много организованије и више треба да учествујемо са туристичком понудом Србије у иностранству и да користимо добре пријатељске везе које имамо са земљама.

„Туризам би могао да буде једна спона између земаља. Ако нас неко боље упозна сигурна сам да ће нас увек волети“, поручио је Дачић.

Навео је да је туризам једна од веома важних привредних грана, те истакао добру сарадњу са Министарством трговине, туризма и услуга и минситром Расимом Љајићем.

Пошто је дијалог Београда и Приштине прекинут, никаквих даљих корака за сада није било, осим изношења идеје о разграничењу, изјавио је Ивица Дачић и навео да су отворене могућности за различите идеје које би представљале компромис.

Упитан да ли разграничење треба да значи и размену територија, Дачић је новинарима рекао да не зна зашто се недавно дигла прашина када је поменуо разграничење.

“Нисам рекао ништа ново… рекао сам да имамо отворене могућности за различите идеје које би представљале компромис“, каже Дачић, а на питање да ли би била прихватљива размена територија у склопу разграничења, наводи да је то ствар договора и размене различитих виђења шта ко мисли да треба да буде компромис.

„У овом тренутку је илузорно говорити… Мислим да уопште неће доћи до било каквог договора, јер неке земље у Европи подржавају Харадинаја да истрајају у овој такси управо зато да би се одложиили ови разговори до после избора у Европском парламенту“, рекао је Дачић.

Навео је да је полазна основа Београда за преговоре дефинисана Уставом Србије и одлуком Скупштине Србије усвојеном још у време Томислава Николића, те да у тој платформи нема разграничења и размене територије.

„То су полазне платформе, и Приштина има своју полазну платформу, али ако водите разговоре о неким компромисима онда треба да изађете са тим шта су ти неки компромиси. У тој варијанти, а и сам председник Вучић је рекао, да ће сва решења до којих се дође у неким разговорима или постоје као предлози изаћи пред народ на одлучивање“, рекао је Дачић.

„За сада, пошто је дијалог прекинут, никаквх даљих корака, осим изношења те идеје (о разграничењу), није било“, додао је Дачић.

Он је навео и да неке земље нису одушевљене тим предлогом јер сматрају да границе Косова уошпте не треба да се мењају и да Београд само треба да призна такозвано Косово.

„У ситуацији када постоје ове таксе мислим да је илузорно да ми уопште разговарамо о било којим варијатнима, јер дијалог уопште суштниски није почео“, каже Дачић.

Као највећи резултат садашње власти Дачић види у томе што је успела да питање Косова и потребе да се дође до компромиса поново врати на сто.

Са аспекта америчке политике, Дачић каже да би промена америчке администације била лоша по интересе Србије зато што би се вратили они који уопште не подржавају да се дође до било каквог компромиса.

„Они су до сада само имали ту идеју да ми признамо Косово. Кад год се покретало то питање они увек кажу, ма шта има о томе да разговарамо, то је питање већ решено. Ми смо показали да то питање није решено и то је највећи резултата ове власти и залагања које смо имали пре свега Вучић и ја“, каже Дачић.

Навео је да је 13 земаља повукло признање такозваног Косова, да Приштини није успело да уђе у Интерпол и Унеско.

„Тиме се губи тај ниво осећаја да је све већ решено“, каже Дачић.

Како је навео, у многим земљама је постојала велика сумња према одлукама њихових влада да признају такозвано Косово, а да је једна од тих земаља Италија,

„Пољска није успоставила допломатске односе, у Чешкој такође постоје велика противљења. Да ли ће то довести до промене става администрације, то ћемо видети у наредном периду. Оно што је сигурно је да се међународна ситуација у овој области мења, да све већи број земаља повлачи своје одлуке о признању“, рекао је Дачић.

Навео је и да се Косово поново пријавило за Интерпол, те да не разуме толику потребу за изазивање нових нестабилности.

„Та пријава нема никакве шансе да успе. Тај резултат ће бити за Косово још гори“, каже Дачић.

Упитан о документу од 17 тачака које предлажу Албанци на КиМ који се појавио у немачким медијима, Дачић каже да је то видео и раније на друштвеним мрежама, али да то није никакав документ, нити има било какве везе са разговорима и преговорима.

Упитан у каквим је односима са министром Ненадом Поповићем после његових оптужби на Дачићев рачун, Дачић каже да су њихови односи „исти који су били раније“.

„Нисмо имали никакве односе“, додаје Дачић.

Извор и фото: Танјуг

The post Дачић: ЕУ се не свиђа што укидамо визе за неке земље appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »