Београд спомеником одаје почаст војницима са Кошара

Београд ће овог лета, на двадесету годишњицу од њихове херојске погибије, подизањем споменика одати почаст херојима са Кошара. Место меморијала још није дефинитивно одабрано, а највероватније је да ће браниоци Србије из 1999. достојан монумент добити недалеко oд Булевара који носи њихово име.

Иза иницијативе да се у Београду подигне споменик погинулим припадницима Војске Југославије стоји њихов ратни командант, пензионисани пуковник Љубинко Ђурковић.

Он за «Новости» каже да се нада да ће ово обележје бити постављено до 23. јуна, дана када се држава сећа одбране карауле «Кошаре» 1999. године.

пуковник у пензији Љубинко Ђурковић (фото: Лола Ђорђевић)

Споменик је завршен још крајем прошле године, а тренутно се налази у Београду, на Теразијском платоу — каже Ђурковић.

Био сам командант овим јунацима, а 108 погинулих хероја обавезује мене, као и читав наш народ, да им се одужимо. Радује ме што је иза ове акције стао велики број грађана, медија, удружења…

Аутор споменика је вајар Миша Роган, а његова уметничка визија херојства официра и војника ВЈ наћи ће се на постаменту који ће по избору локације употпунити споменик.

Фото П. Митић

Одлуком челника државе и градских отаца, биће одата почаст и радницима РТС-а погинулим у бомбардовању 1999. године.

План је да поред постојећег споменика, буде уређен посебан меморијал који ће чинити целину са спомеником «Зашто?».

У истоимени споменик-меморијал највероватније ће бити преуређен простор код улаза у зграду Телевизије из Абердареве улице. Ову иницијативу једногласно је усвојила Комисија за подизање споменика.

СТАТУЕ ТВОРЦИМА АТЕЉЕА 212

Споменике ће добити културни посленици Мира Траиловић и Јован Ћирилов. Како је образложено у предлогу, они су својим радом обележили не само домаћу, већ и европску позоришну уметност друге половине двадесетог века. На тај начин они су трајно поставили Београд на светску позоришну сцену — наводи се у образложењу.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »