Већ су се опекли: Русији потребне чврсте гаранције ЕУ поводом «Турског тока»

Русији су потребне чврсте гаранције Европске комисије за изградњу транзитне линије гасовода «Турски ток» која ће ићи према Европи, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

«Изградња »Турског тока» напредује према плану. Разматрају се и опције за продужетак копнене транзитне линије овог гасовода у европском правцу», рекао је Лавров, а преноси руска агенција Тасс.

«Међутим, с обзиром на тужне лекције повезане са »Јужним током», чврсте правне гаранције Европске комисије су свакако потребне», додао је он.

«Гаспром је прошле године оборио рекорд у испорукама гаса на европско тржиште. Реализација великих инфраструктурних пројеката се наставља, међу којима је и Северни ток 2 који би требало да, преко најкраће и најјефтиније руте, диверзификује снабдевање гасом за европске потрошаче», рекао је Лавров.

Прва линија гасовода «Турски ток» намењена је за испоруке гаса тржишту Турске, а друга за земље јужне и југоисточне Европе. Капацитет сваке линије је по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »