Угрожено више од 2.500 деце страних бораца «Исламске државе»

Више од 2.500 деце у Сирији требало би поново сјединити са својим породицама у својим отаџбинама, саопштено је из организације «Спасимо децу».

Према подацима ове организације, деца потичу из 30 држава, укључујући Немачку, Француску, САД и Британију, а потичу из породица са стварним или наводним везама са терористичком групом, тзв. Исламском државом.

Деца се тренутно налазе у три кампа на североистоку Сирије и немају приступ основним здраственим институцијама, храни и образовању, преноси АП.

У СИРИЈИ 20 СТРАДАЛИХ У НАПАДУ ЏИХАДИСТА

У нападу џихадиста Исламске државе на истоку Сирије, страдало је 20 особа, саопштила је синоћ опозициона Сиријска опсерваторија за људска права и додала да се напад догодио у близини базе арапско-курдске коалиције која се бори против екстремиста.

Одговорност за напад одмах је преузела Исламска држава. Медју жртавама има 14 запослених на нафтној платформи Ал Омар као и шест бораца коалиције, навела је опсерваторија.

Арапско-курдска коалиција је уз подршку међународне војне коалиције предвођене САД у септембру покренула офанзиву против јединог упоришта Исламске државе на истоку Сирије.

У сиријском рату почетом 2011, који је током година постао сложенији са учешћем страних земаља и разних џихадистичких група, погинуло је више од 360.000 људи, а неколико милиона је расељено унутар земље или избегло у суседне државе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »