У страху од «тврдог» Брегзита праве залихе, посебно једног производа

Због ризика да ће Уједињено Краљевство 29. марта напустити Европску унију без споразума о «разводу», компаније Келог и Монделез Интернешенел праве залихе производа да би заштитиле Британце од потенцијалних несташица Принглс чипса, БелВита кекса и «Милка» чоколаде.

Могући излазак Британије из Уније без договора, познат као «тврди» Брегзит, навео је неколико великих компанија да почну с припремама за евентуалне поремећаје који би могли да наступе.

Келог, познат по Принглс чипсу, отвара нове магацине и прави залихе својих грицкалица и житарица (пахиљице, мусли, корнфлекс) у нади да ће ублажити штету од потенцијалних застоја на британској граници и увозних царина, рекао је за Ројтерс генерални директор Стив Кејлен.

Додаје да Келог такође ради с добављачима на обезбеђивању довољних количина сировина за своје фабрике.

Кејлен каже да је Келогов ланац снабдевања изложен могућим последицама Брегзита, и као пример наводи да се чипс Принглс, други најпопуларнији бренд у Британији после Пепсијевог «Вокерса», производи у Белгији.

Принлгс, који може да се држи на залихама 15 месеци, прошле године је на британском малопродајном тржишту приходовао 342,6 милиона долара, према подацима Еуромонитора.

С друге стране, још изложеније је Келогово европско пословање с цереалијама, највеће у Западној Европи с тржишним уделом од 23,2 одсто прошле године, будући да у Великој Британији компанија има више великих фабрика. Континентална Европа је лани у укупној Келоговој продаји прозивода од житарица имала удео од 18 посто.

«У окружењу ЕУ без граничних баријера пословање се одвија фино, али у окружењу са царинама, у условима »трврдог» Брегзита то ће се променити и морамо се припремити за то»», истиче Кејлен.

Истовремено, Монделез се припрема за “меки” Брегзит у нади да ће британски и европски политичари постићи договор у последњи час.

“Према грубим проценама, очекујемо да ће доћи до поремећаја у транспорту прозивода у трајању три до четири недеље”, каже главни извршни директор Дирк Ван де Пут.

Монделез је повећао складишне и превозне капацитете у Британији и гомила залихе свих производа које прави у Европи, укључујући БелВита кекс и чоколаду «Милка», додао је он.

Према његовим речима, компанија не планира повећање цена, али би озбиљна девалвација британске фунте могла да учинити њихову европску робу врло скупом.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »