Правно-нема неправилности: Хитлерови војници и даље примају пензије

У Белгији и Великој Британији, али и још неким земљама, припадници Хитлерових СС јединица или њихове породице и даље примају немачке пензије.

Белгијски лист «Де морген» преноси да има још 27 колаборациониста који су на немачким «државним јаслама», а пензије примају и британски СС-овци.

Све је откривено када су четири посланика у белгијском парламенту затражила прекид исплате тих примања и предочила доказе да исплате постоје, наводи белгијски лист, преноси Срна.

Ипак, са правне стране, нема неправилности — Немачка је наследила обавезе Трећег рајха и преузела на себе и исплату пензија, позивајући се на декрет који је потписао Хитлер 1941. године.

То је једини Хитлеров декрет који је правно остао на снази и након Потсдамске конференције.

Белгијске власти не знају о коме је реч јер информацију о томе имају само Немци.

Пошто не постоји обавеза да се државе ЕУ међусобно обавештавају о прекограничним исплатама пензија, плаћање се врши без икаквог опорезивања.

Пензије за Хитлерове војнике креће се од 425 до 1.275 евра, а, осим Белгије, како преноси «Евроњуз», примају их и бивши СС-овци који су држављани Велике Британије.

Директор Центра «Симон Визентал» Ефраим Зуроф наводи за «Џерузалем пост» да није изненађен овим открићем «Прича је далеко већа од овога што се зна.

Није реч о пензијама само у Белгији и Великој Британији — то се догађа у многим земљама», упозорио је Зуроф.

Истовремено, немачко Министарство рада и социјалне политике тврди да у Белгији само 18 особа прима ову пензију, али да нико од њих није бивши члан СС-а, преноси Танјуг.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »