Поповић: Компромис са Приштином, али у оквиру Устава

Иако се очекивало да полемика министара Ненада Поповића и Ивице Дачића о званичној политици о КиМ добије епилог на седници Владе, то се није десило. На идеју о разграничењу Поповић одговара: «Цело Косово је Србија, ни метар мање.» Истиче да је за компромисно решење, али које ће бити по Уставу Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

Министар Ненад Поповић (фото : Лола Ђорђевић)

Министар Ненад Поповић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да сваки појединац има право на мишљење, али да ми имамо свој Устав и уставну преамбулу.

«Ја сам искључиво за поштовање Устава. За тако важно питање какво је Косово, требало би да се понашамо јако одговорно. Да гледамо шта раде друге државе», рекао је Поповић.

Оцењује да је легитимно тражити промену Устава, али да он мора да се поштује, оцењује Поповић.

«Устав сви у држави, поготово они у Влади и парламенту, морају да поштују. То показује да смо озбиљна држава», нагласио је министар.

Како каже, о решењу за Косово се дуго говори, али напомиње да оно мора да буде компромисно.

«У томе подржавам председника Александра Вучића. И ја се залажем за то. По мом мишљењу, Приштини би требало да се дâ највећа могућа аутономија која постоји у свету, али у оквиру Устава и Резолуције 1244 СБ УН», каже Поповић.

Додаје да би требало да будемо стрпљиви, да говоримо свима да је Косово део Србије, а да Косову дамо најширу могућу аутономију поштујући Устав Србије.

Одговарајући на новинарско питање да ли се мења политика Москве поводом решења за Косово, Поповић каже да је председник Путин приликом последње посете Србији рекао да користимо све потенцијале Резолуције 1244 и кључну реченицу: «Русија је уз вас.»

Упитан да прокоментарише питање шефа дипломатије Ивица Дачића – зашто је у Влади, а није сагласан са политиком председника Вучића, Поповић објашњава да је у владајућу коалицију дошао са познатим ставом – «Косово, ни метар мање».

Наглашава да се министар Дачић не пита о његовом учешћу у Влади, јер се око уласка у њу није договарао са Дачићем.

«Председник Вучић зна мој став, ја га не мењам. Цело Косово је Србија, ни метар мање. Ако ја са својим ставом одговарам да будем у Влади, бићу, а ако не – о томе ће одлучити председник Вучић. О томе да ли ја остајем у Влади одлучује председник државе», нагласио је Поповић.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »