Макалистер у Београду и Приштини од 27. фебруара

Европски парламент ће следеће недеље послати делегацију посланика на челу са известиоцем за Србију Дејвидом Мaкалистером у Београд и Приштину како би размотрили политичку ситуацију и односе Европске уније са Србијом и Косовом, саопштио је ЕП.

Дејвид Мекалистер ( фото : Лола Ђорђевић)

Делегација ће у Београду и Приштини боравити од 27. фебруара до 2. марта.

Како се наводи, делегација ће се састати са руководствима Београда и Приштине, посланицима, опозицијом и представницима цивилног друштва.

Циљ посете је да се размотри политичка ситуација на терену и процене тренутни односи Србије и Косова са ЕУ, као и да се размотре договорене реформе и дијалог Београда и Приштине којим посредује ЕУ.

Мaкалистер је уочи посете рекао да је Западни Балкан приоритет спољне политике ЕУ и да је потребно подржати Србију и Косово у изградњи јачих демократских институција и подржавати владавину права.

«Морамо да постигнемо добросуседске односе између свих земаља региона, градећи их на недавном успеху у Северној Македонији», рекао је Мaкалистер.

У саопштењу се подсећа да је Европски парламент прошле године донео две резолуције у којима је подржао дијалог Београда и Приштине, али је подвукао да етнички хомогених држава не сме бити у региону и да ће будући споразум бити прихватљив само ако се обе стране договоре и ако се у обзир узима регионална стабилност и међународно право.

У саопштењу се наводи да ће Мaкалистер одржати конференцију за новинаре 28. фебруара у Београду, а 2. марта у Приштини.

Фонет

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »