Грчка полиција почела да признаје македонске пасоше

Грчка гранична полиција почела је да прихвата пасоше грађана Северне Македонију и на улазу и излазу из Грчке да ставља печат на путним исправама на којима на македонском, енглеском и француском језику пише да је „пасош у власништву Републике Северне Македоније“, преноси МИА.

Лист који је до сада био намењен држављанима Северне Македонија који су улазили у Грчку и на којем је грчка полиција стављала печат о улазу и излазу из земље више није у употреби.

Та мера ступила је на снагу пошто је Министарство спољних послова Грчке послало циркуларни допис грчким институцијама у којем се наводи да је у складу с Преспанским споразумом ново име северног суседа Република Северна Македонија, скраћено Северна Македонија, и да се оно употребљава у официјелној комуникацији грчких институција на билатералном и међународном нивоу, пренео је Танјуг.

Грађани Северне Македоније до сада су улазили и напуштали грчку територију с посебним листом на којем је грчка полиција стављала печат, јер није признавала уставно име државе „Република Македонија“, које је стајало на пасошима македонских држављана.

Спутињк

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »