Гостовање Горана Тривана у “Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Заштитивши потоке и реке штитимо све, привреду, земљу, храну..

Гост  емисије “Добро јутро Србијо” код Миломира Марића и Катарине Корше је министар заштите животне средине Горан Триван.

На почетку разговора водитељи Миломир Марић и Катарина Корша су се заједно са министром Триваном осврнули на наслове да је Београд најзагађенији град Европе:

– Ја сам склон да је боље веровати у информације чак и ако нису тачне. То је питање мерења, методологије и распоређивања мерних станица. Београд није само центар Земуна. Морамо да појачамо мрежу да би заиста имали дијагнозу где је загађено. Суштиниски се у условима ништа није променило. У Београду и великим градовима је остало доста ложишта и то нас заправо загађује плус саобраћај који је константан. Заправо се променила осетљивост на ту тему. – рекао је Горан Триван и истакао:

– Склон сам да критикујем саобраћај, старости аутомобила које возимо. Страшно је како загађују околину. Услови су исти само се осетљивост на ту тему променила. Морамо да забранимо најстарије аутиомобиле.

Није све до министарства, зависи и од нас самих?!

– Немојте бацати у канте лекове. Закон јасно регулише ту област. Не можете бацати опасни отпад тек тако. Према члану 56 а, да будем прецизан, нема интерпретација када су лекови у питању. У пракси се лекови којима је прошао рок трајања не враћају на предвиђена места. На сајту Министарства животне средине постоје регистроване фирме које се баве тиме.

Стално говоримо о томе како човека треба ударити по џепу па ће видети:

– Не постоји држава на свету која може сваког грађанина да натера да ради шта треба. Последице су драматичне уколико бацимо лекове у вц шољу. У рекама, анализом наших вода долазимо до закључка да наш народ користи много лекова за смирење.

На тему сектора вода речено је да је неоходно улагање од 5 милијарди.

– Крећемо се до 15 милијарди, нека се они не брину. Ми имамо добар тим у Министарству и не калкулишемо. Овде је здравље нације у питању. Нисмо ми глупи само смо сиромашни. После 2 године завршавамо преговоре од 200 милиона евра. Главни циљ Министарства је да подстакнемо државу за отпадне воде. Ми немамо те паре али имају други који хоће да инвестирају. Врло бих волео да неко пружи прилику домаћој привреди. –
Колико је времена и пара потребно за ове пројекте?

– Да смо на време радили не би то толико коштало. Плаћамо цех у технолошком развоју у 40 година. Технологије су се мењале и упорност је важна. Имамо разлога за оптимизам, знамо шта хоћемо да радимо. Када је у питању време, годину и по дана радимо да бисмо били спремни, неки пројекти су нигде, а други су одмакли до краја. Винчом смо се бавили 6 година. Ми треба да израдимо 300 система прерада отпадних вода. – истиче министар и закључује:

– Сматрам да је то питање свих питања, заштитивши потоке и реке штитимо све, привреду, земљу, храну.. То није компликовано, врло је једноставно.

– У свету то функционише тако што наравите катастар где се налазимо, осим времена је још потребна наука и техника. Помоћ са стране није лоша, али Србија располаже озбиљним капацитетима. Наши факултети, професори и асистенти, озбиљно су кадри да се укључе у посао. Даћемо шансу њима да направимо нову техничку револуцију у Србији. То су познате методологије и правила у свету.

Политичари знају да кажу све је то лепо и треба радити, али пара нема?!

– Нема чекања! Нема пара јер држава има друге приоритете. Јасно је да нема без економије и екологије. Паралелно већ може. Јасни су приоритети да људима треба прво плата да би живели.

На недавну актуелну тему депоније костију министар Триван каже:

– Јесте језиво. То је у питању Падинска Скела. Србија нема капацитете за елегантну обраду животињског отпада. У Сомбору нрп. постоји капацитет, али је застарео.
Морамо и такве ствари да видимо јер се тада свест буди?

– То је методологија коју ја користим. Подразумева се говор о добрим стварима, али то не диже свест. Драматичне ствари дижу свест, али сви морају да се укључе у решење!

На крају разговора је закључено да је неопходно да се прича и о ружним стварима да бисмо знали зашто смо ту где смо.

Извор и фото: ТВ Хепи

The post Гостовање Горана Тривана у “Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Заштитивши потоке и реке штитимо све, привреду, земљу, храну.. appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »