Годишњица погибије Далибора Јауковића: Херој који је бранио народ од НАТО-а

За јунаштво је одликован Медаљом за заслуге у областима одбране и безбједности.

Фото: ИН4С

Данас се навршава година од када је Далибор Јауковић бацио бомбу у двориште Америчке амбасаде у Подгорици, након чега се убио.

Јауковић је 1999. године био припадник Војске Југославије и ратовао је на Косову и Метохији за вријеме НАТО бомбардовања. Свих 78 дана злочиначке агресије на Југославију, од 19 најмоћнијих држава чланица НАТО-а, Далибор је био тамо гдје је било најопасније, у саставу ракетне јединице противваздушне одбране. Једном је чак ухватио домаће издајнике који су помјерали локаторе.

За јунаштво, тадашњи предсједник СРЈ Слободан Милошевић одликовао га је Медаљом за заслуге у областима одбране и безбједности.

“Далибор није хтио да убије, већ да поручи да се не смије убијати слобода и људско достојанство. Отишао је као праведник, а његова порука чула се широм свијета“, нагласио је испред Удружења бораца ратова 90-тих Радан Николић на његовом 40-дневном помену прошле године.

Јауковић није подржавао улазак Црне Горе у НАТО, против којег се борио 1999. године. Кривио је црногорску власт да су се „продали Америчкој амбасади“.

„Орден је добио због храбрости коју је показао у одбрани отаџбине. Врло мало људи је тада добило одликовање због храбрости, а мој син је један од њих. Никада није причао о томе, тајну о својој храбрости је однио у гроб.

Далибор није ни терориста ни националиста. Само је волио свој народ и своју отаџбину, а држава је окренула главу од њега”, казала је прошле године за „Слободу“ његова мајка Наталија Јауковић.

ИН4С

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »