Андреј Климов: Русија спремна да брани свој интерес на Арктику упркос труду САД да контролише тај регион

Заменик председавајућег спољнополитичког одбора горњег дома руског парламента Андреј Климов, изјавио је данас да је Русија спремна да брани свој интерес на Арктику упркос труду Америке да контролише тај регион.

«Док за неке земље које мисле да је Арктик слободан за све, а да оне морају да га контролишу, што значи: ‘ако је слободан онда је наш’, ми имамо наше оружане снаге, да бисмо заштитили наше легитимне интересе», рекао је Климов.

Он је рекао да постоје међународна правила којима је регулисана употреба копна и мора, а ми смо одавно доказали, са становишта геологије и географије, које области земље и мора гравитирају Руској Федерацији.

Климов је, такође, подсетио да Русија на далеком северу поседује војне јединице којима може да заштити своја права.

Разлог за овакву изјаву је чињеница да се Русија припрема да почне да користи Североисточни пролаз, који је најкраћи пут између Северне Европе и земаља Далеког Истока.

Он је истакао да ће активност Русије у овом пролазу имати јак утицај на све трговинске и економске токове у Евроазији, за шта Американци нису заинтересовани.

ТАСС подсећа да је амерички адмирал Џејмс Фого, командир америчких морнаричких снага у Европи и Африци, изјавио је раније да Арктик мора да остане слободан и отворен простор, као и свемир.

Генерал америчких Маринаца и шеф здруженог штаба оружаних снага САД Џозеф Данфорд изнео је тврдње да Русија шири своје војно присуство у Арктику и да САД не одбацују могућност да ће овај регион постати конфликтна зона у будућности.

Москва је демантовала Данфордове наводе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »