Вучић са шефом дипломатије Бурундија

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са министром иностраних послова Републике Бурунди Езекјелом Нибижиром, коме је изразио велику захвалност за одлуку те земље да прошле године повуче признање једнострано проглашене независности Косова, као и на томе што у међународним организацијама гласа у корист очувања територијалног интегритета и суверенитета наше земље.

Министар Нибижира је пренео поздраве и поруку председника Курунзизе да је одлука о подршци пријатељској Србији, у виду повлачења признања једнострано проглашене независности Косова, дубоко промишљена и непромењива, јер се заснива на поштовању принципа међународног права, због којих Бурунди никад неће прихватити било какав облик сецесије и увек ће се борити за поштовање територијалног интегритета и суверенитета.

Председник Вучић је изразио наду да ће и председник Курунзиза ускоро посетити Србију, како би у будућности заједно радили на подстицању међудржавних односа, следећи и пријатељске везе из периода некадашње СФРЈ, саопштила је прес-служба председника.

Србија ће ускоро у главном граду Бурундија отворити дипломатску канцеларију, потврђено је на састанку.

Саговорници су током сусрета изразили очекивање да међудржавна уговорна регулатива у што скорије време буде употпуњена, како би Србија и Бурунди имали и правну основу за успостављање јаче сарадње.

Председник Вучић и министар Нибижира су се сагласили да постоје бројне могућности за развој сарадње у областима инфраструктуре, технолошког развоја, трговине, као и у образовању, здравству, култури и спорту.

Министар Нибижира је рекао да сарадња са Србијом може да се успоставља и кроз Национални план за развој Бурундија, који је свеобухватан и пружа много могућности за инвеститоре, те је позвао и улагаче из наше земље да их користе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »