Једна од тема разговора био је и Северни ток 2, а Курц је казао да Аустрија има јасан став по том питању јер постоји потреба за осигурање снабдевања гасом.

«Ми подржавамо тај пројекат», подвукао је, он додајући да је Аустрија отворена и за испоруке течног америчког гаса, али да актуелно цена није конкурентна.

«Због тога ће Аустрија гас и даље, углавном, куповати из Русије», објаснио је Курц.

 

Што се тиче трговинског спора САД и ЕУ аустријски канцелар је изразио наду да ће бити могуће брзо наћи решење.

Указао је да би царине на аутомобиле из ЕУ погодиле аустријску индустрију добављача, и да би тај спор могао коштати Аустрију «сваку секунду једно радно место».

Такође било је реч и о Русији, Блиском истоку и Северној Кореји, казао је Курц аустријској државној телевизији ОРФ.

Аустријски канцелар је најпре у четири ока разговарао са Трампом, који га је посебно похвалио због младости.

«Морам вам рећи да је он веома млади вођа. Ви сте млади човек, што је веома добро», казао је Трамп пред новинарима након руковања, а Курц му је одговорио да је ситуација око проблема са његовим годинама сваког дана све боља.

«Аустрија је у поређењу са САД једна мала, али веома лепа земља», подвукао је Курц, указујући да се Аустрија налази у срцу Европе и да са Трампом неће разговарати само о билатералним односима, већ и онима између САД и ЕУ.

Након састанка у четири ока настављени су разговори у проширеном саставу, а америчка делегација била је на највишем нивоу, и чинили су је шеф кабинета Трампа Мајк Малвенеј, његови главни саветници Џон Болтон И Лери Кудлоу, као и потредседник Мајк Пенс, шеф дипломатије Мајк Помпео И министар енергетике Рик Пери.