Скопље, Груевски и још четворица осумњичени за тероризам

Македонско тужилаштво потврдило је да је бивши премијер Никола Груевски осумњичен за тероризам и угрожавање устаног поретка, пошто је са још неколицином званичника ВМРО-ДПМНЕ организовао упад у Собрање у којем је 27. априла 2017. године повређено десетак особа. Међу осумњиченима су двојица бивших министара, бивши председник парламента и бивши шеф тајне службе. Скопље допуњава захтев за екстрадицију Груевског из Мађарске.

Бивши премијер Никола Никола Груевски, некадашњи председник Собрања Трајко Вељановски, министри Спиро Ристовски и Миле Јанакиески, као и бивши шеф тајне службе Никола Бошковски су осумњичени за «терористичко угрожавање уставног поретка и безбедности».

Шефица тужилаштва за организовани криминал и корупцију Вилма Русковска навела је да је «Н.Г. као председник политичке странке путем медија позвао грашане на протест и у том циљу у функцију ставио целу партију».

Нова оптужбе против Груевског биће укључене у захтев за екстрадицију из Мађарске, где је побегао неколико дана пре него што је требао да се јави на издржавање двогодишње затворске казне због неправилности током куповине 600.000 вредног «мерцедеса» за потребе владе.

Никола Бошковски се налази у Грчкој, а македонске власти сматрају да би отопљавање односа две земље после Преспанског договора, могло довести и до изручења некадашњег шефа тајне службе.

Бивши председник Собрања Трајко Вељановски ухапшен је у среду у Скопљу.

Претходно, македонско правосуђе осудило је неколико функционера ВМРО-ДПМНЕ као директне учеснике нереда у Собрању у којима је, током избора Таљата Џаферија за председника парламента, повређено неколико особа, укључујући лидера Алијансе за Албанце Зијадина Сељу, Зорана Заева и Радмилу Шекеринску

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »