Рајчевић: Неприхватљив пренос надлежности на ниво БиХ

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да Агенција за развој високог образовања и осигурања квалитета у БиХ посредством свог директора Енвера Халиловића настоји пренети уставне надлежности ентитета у области акредитовања високошколских установа на ниво БиХ, што је за Српску неприхватљиво.

Рајчевић је упозорио да цели систем високог образовања у БиХ може остати парализован ако се не испоштује рок Делегације ЕУ у БиХ да до 31. марта буде извршено реакредитовање овдашњих високошколских установа да би биле уписане у државни регистар /који води Агенција на нивоу БиХ/.

Он је објаснио да процес реакредитације јавних високошколских установа у Српској није ни започет због одбијања Халиловића да разговара.

Рајчевић је, на конференцији за новинаре у Бањалуци, након седнице Владе Српске на којој је разматрана и информација о процесу акредитације високошколских установа у Српској, апеловао да се изађе из ситуације у којој Халиловић целу БиХ ставља у позицију таоца, што је недопустиво.

«Апелујем да Савет министара и Министарство цивилних послова БиХ утичу на Халиловића да се проблем превазиђе како бисмо могли да идемо даље у процес реакредитације свих високошколских установа у БиХ и како не бисмо довели у питање комплетан систем високог образовања у БиХ, а што би довело до негативних последица по студенте» — рекао је Рајчевић.

Он је додао да би решењем овог проблема дипломе стечене на високошколским установама у целој БиХ постале међународно валидне, те би се наставило учешће јавних високошколских установа у разним међународним пројектима.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »