Путин: Могућа нова Кубанска криза

Руска војска спремна је за «нову верзију» Kубанске ракетне кризе ако САД буду «довољно будаласте» да пожеле да до тога дође, рекао је руски председник Владимир Путин.

Владимир Путин (Фото: Лола Ђорђевић)

Кубанска ракетна криза избила је 1962. године када је Русија одговорила на постављање ракета САД у Турској слањем балистичких ракета на Кубу, што је створило конфликт који је свет довео на ивицу нуклеарног рата.

Више од пет деценија касније, напетост поново расте због руског страха да би САД могле да поставе ракете средњег домета у Европи, преноси Ројтерс.

Путинова изјава, коју је у среду увече дао за руске медије, наставак је његових ранијих тврдњи да ће Русија на сваки потез САД који за циљ има да поставе нове ракете ближе Русији одговорити истом мером и распоредити своје ракете ближе САД, или развити брже пројектиле, или оба.

Путин је први пут детаљно изложио своје упозорење, рекавши да би Русија могла да распореди хиперсоничне ракете на бродовима и подморницама ако се Вашингтон одлучи на постављање нуклеарних ракета средњег домета у Европи.

«(Говоримо о) подморницама или бродовима. И можемо их ставити, с обзиром на брзину и домет (наших ракета)… у неутралне воде. Плус, они нису стационарни, већ се крећу и мораће да их пронађу», рекао је Путин, према транскрипту објављеном из Кремља.

«Сами израчунајте. Брзина ракета је девет маха, а њихов домет већи од 1.000 километара», рекао је Путин.

САД су ове тврдње одбациле као пропаганду и покушај скретања пажње са, како Вашингтон тврди, руског кршења ИНФ споразума по коме ниједној од две државе није дозвољено постављање ракета кратког и средњег домета у Европи.

Путин је рекао да не жели трку у наоружању, али да неће имати избора ако се САД одлуче на постављање пројектила у Европи, од којих би неке могле да стигну до Москве за 10-12 минута.

Додао је да би његов поморски одговор на тај потез био слање ракета које би стигле до САД пре него америчке до Москве, преноси Ројтерс.

«Прорачуни им не иду у корист, барем по ономе како ствари данас стоје. То је сигурно», рекао је Путин.

Односи између Вашингтона и Москве били су напети, али не могу се поредити с Кубанском ракетном кризом, додао је руски председник.

«Ове тензије нису разлог да се конфликт доведе до оног из 60-их година. У сваком случају, то није оно што ми желимо», рекао је Путин.

«Ако неко то жели, у реду, добродошли су. Па нека рачунају (време путање пројектила)», рекао је Путин.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »