Пронађен живи примерак џиновске корњаче, врсте за коју се мислило да је изумрла(ВИДЕО)

Живи примерак џиновске корњаче, врсте за коју се мислило да је изумрла пре више од сто година, пронађен је у еквадорском архипелагу Галапагос, саопштио је еквадорски министар за животну средину Марсело Мата.

Министар је навео да је одрасла женка врсте kelonoidis fantastikus пронађена на острву Фернандина током експедиције у организацији Националног парка Галапагос и америчке конзервационистичке организације Галапагос конзерванси.

Корњача kelonoidis fantastikus је ендемска врста на Фернандини, ненасељеном острву на Галапагосу, вулканском пацифичком архипелагу чувеном по јединственом биљном и животињском свету. Та врста џиновске корњаче је до сада сматрана изумрлом, као и kelonoidis abigdoni с острва Пинта.

Еквадор је 2015. објавио откриће нове врсте корњаче на Галапагосу, назване kelonoidis donfaustoi у част ветеринара Фауста Љорене, који је лечио чувену корњачу «Усамљеног Џорџа». Тај мужјак, последњи живи примерак врсте kelonoidis abigdoni, угинуо је у заточеништву 2012. године, када је према проценама имао 90 година, пошто је одбио да се пари са женкама сродних врста.

Галапагос се налази више од 1.000 километара западно од Јужне Америке и налази се на листи светске баштине Унеска. Британски научник Чарлс Дарвин је своју теорију еволуције развио после посете том архипелагу у 19. веку.

Према расположивим подацима, на острвима Галапагоса има 15 врста џиновских корњача, укључујући и оне које се сматрају изумрлим. Научници верују да су корњаче на острва стигле пре три до четири милиона година и да су их ту донеле морске струје, а да се су разне врсте развиле у процесу прилагођавања стаништима на различитим острвима.

Корњаче са Галапагоса своју изузетну дуговечност дугују генетској способности да «поправљају» сопствени ДНК, наводе научници.Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »