Приштина сумња да се из Северне Македоније шверцује брашно на КиМ

Од почетка године сви камиони који из Северне Македоније извозе брашно на Косово и Метохији подлежу строжим контролама косовске царине због сумње да је брашно пореклом из Србије, преноси агенција ИНА.

Поред тога додатно се проверава квалитет брашна, а процедура траје до десет дана. Македонски млинари упозоравају да процедура изазива велике трошкове јер њихови камиони чекају данима на царинском терминалу. Они траже да се реши овај проблем што је пре могуће.

«Процедура на царинском терминалу и царински надзор коштају до 1000 евра за сваки камион. Тиме наше брашно постаје неконкурентно на тржишту и косовски увозници полако одустају од нашег брашна јер имају додатне трошкове», казао је млинар Горан Малишић.

Према подацима Министарства економије, у 2018. години Северна Македонија на Косово и Метохију извезла је 2.147 тона брашна вредног 672.071 евра, али је готово све то извезено у последња два месеца 2018.

Из македонског министарства економије тврде да постоји проблем са извозом брашна, али потврђују да у овом тренутку ни један камион не чека улаз на Косово, а нема ни случајева да се брашно враћа.

«Што се тиче македонског брашна и проблема који су се појавили са косовске стране већ сам се састао са македонским произвођачима брашна и већ сам контактирао косовског колегу како би се превазишао овај проблем, те ме је он уверио да ће све бити разрешене ускоро», рекао је Крешник Бектеши, македонски министар економије, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »