Пахор предложио Тајанију заједнички уџбеник из историје

Занимљиву идеју о превладавању предрасуда из прошлости изнео је словеначки председник Борут Пахор, предложивши израду заједничких историјских уџбеника за Словенце и Италијане.

Борут Пахор (Фото: Лола Ђорђевић)

Након сусрета у Бриселу с председником Европског парламента Антониом Тајанијем, Пахор није желео да коментарише захтеве неких политичких странака у Словенији за оставком италијанског политичара који је недавно изјавио: «Живела италијанска Далмација, живела италијанска Истра».

Међутим, новинарима је након сусрета казао да је саговорнику предложио припрему заједничког словеначко-италијанског уџбеника из историје «по узору» на сличан немачко-француски уџбеник, којим су та два народа измирила погледе на проблематичну историју, пренео је портал Индеx.хр.

Основа за такав уџбеник могао би бити извештај италијанских и словеначких историчара о односима два народа од 1918. до 1954.

«Словеначки председник је у разговору с председником Европског парламента изнео предлог да се по немачко-француском узору припреми заједнички историјски уџбеник који би се темељио на заједничким налазима наших историчара», наведено је на службеном Твитер профилу канцеларије словеначког председника, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »