Обележен Дан бранилаца отаџбине: „Најважније руско и српско оружје јесте храброст војника и снага духа

Свечаним пријемом у Амбасади Русије у Београду, коме су присуствовали председник Србије Александар Вучић, патријарх српски Иринеј и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, вечерас је обележен  Дан бранилаца отаџбине.

Пријем поводом Дана отечаства (Фото: Лола Ђорђевић)

Прослава Дана отаџбине, коју организују амбасадор Чепурин и изасланик одбране пуковник Андреј Собакин, почела је интонирањем руске и српске химне.

Након интонирања химне, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је одржао кратак говор у коме је истакао да су Русија и Србија више пута морале да бране своју независност и суверенитет и да је управо то формирало карактер нашег народа.

Амбасадор Чепурин (Фото: Лола Ђорђевић)

„Имамо јаке војске, али најважније руско и српско оружје јесте храброст војника и официра и снага њиховог духа — то је аксиом“, рекао је амбасадор, истакавши да припаднике оружаних снага Русије и Србије спајају актуелни задаци, као и да се активно развија војна и војно-техничка сарадња двеју земаља.

Амбасадор Чепурин је поновио да Русија подржава неутрални статус Србије, али и да подржава њене добре односе с другим земљама уколико то одговара њеним интересима.

Додик и Вучић стижу у амбасаду (Фото: Лола Ђорђевић)

Говорећи о дијалогу између Београда и Приштине у вези Косова, амбасадор је поновио да се Русија залаже за мирно решење, уз поштовање међународног права, истакавши да је уверен да ће Србија имати довољно снаге и стрпљења да издржи сва искушења.

«Србија ће имати довољно снаге и стрпљења да издржи искушења», рекао је амбасадор Чепурин у говору.

Пријем поводом Дана отечаства (Фото: Лола Ђорђевић)

Амбасадор Чепурин је подсетио да ове јесени обележавамо 75 година од како су јединице Црвене армије и  Народно-ослободилачке армије Југославије ослободиле Београд од фашиста, истакавши  важност уређења и обнове спомен обележја Гробља ослободилаца у Београду, на којем почивају они који су положили животе за одбрану престонице.

На самом крају говора, амбасадор је наздравио јачању братства двају народа и развијању сарадње оружаних снага Србије и Русије.

Министар Зоран Ђорђевић са амбасадором Чепурином и његовом супругом (Фото: Лола Ђорђевић)

Свечаном пријему у амбасади Русије у Београду су приствовали начелник Генералштаба Милан Мојсиловић министри министри Александар Вулин, Ненад Поповић, Зоран Ђорђевић, шеф Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, припадници Војске Србије и Министарства одбране, црквени великодостојници, бројни амбасадори, припадници дипломатског кора, личности из јавног, културног и политичког живота Србије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »