Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је јуче у Бриселу да земље западног Балкана треба да имају стварну перспективу чланства у Еуропској унији јер у супротном, упозорио је, постоји ризик од повратка у ’90-те године прошлог века.

Жан Клод Јункер (фото: Лола Ђорђевић)
«Ако те земље не постану цланице ЕУ-а ризикујемо повратак у ’90-е. Мислим да је то питање рата или мира», рекао је Јункер на заједничкој конференцији за новинаре са словеначким председником Борутом Пахором с којим је разговарао о перспективи чланства земаља западног Балкана.

Он је додао да ће учинити све да дође на састанак Иницијативе три мора, који организује словеначки председник поцетком јуна у Љубљани.

«У потпуности подржавам ту иницијативу», рекао је Јункер који је, подсећа Хина, и просле године учествовао на сумиту иницијативе у Букурешту.

Осврнуо се и на изјаву председника Европског парламента Антонија Тајанија о «италијанској Истри и Далмацији», наводећи да је Тајани «имао право што се извинио». 

С друге стране, Пахор је захвалио Јункеру на подршци коју пружа тој иницијативи и најавио да ће позвати и немацког председника на самит.

Говорећи о европској перспективи западног Балкана, Пахор се посебно осврнуо на Босну и Херцеговину за коју је рекао да је случај «суи генерис» и да према њој треба бити «суптилан», што не значи, нагласио је, да јој треба попустати по питању испуњаваја критеријума за еврпске интеграције.

Иницијатива три мора изворно је хрватско-пољски пројект, покренут 2016. године на састанку у Дубровнику, у циљу јачања трговинске, инфраструктурне, енергетске и политичке сарадње на простору измеду Јадранског, Балтичког и Црног мора.

Иницијатива је замишљена као неформална платформа за осигурање политичке подршке и деловања на конкретним пројектима, а окупља 12 земаља ЕУ- Хрватску, Пољску, Мадарску, Цеску, Словацку, Румунију, Бугарску, Литванију, Летонију, Естонију, Словенију и Аустрију, подсећа Хина.