Дачић: Приштина опет хоће у Интерпол, не разумем њихову потребу за самоубилачким потезима

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић је рекао да је тзв Косово поново поднело захтев за чланство у Интерпол и рекао да не разуме потребу за таквим самоубилачким потезима.

Ивица Дачић(фото: Лола Ђорђевић)

Дачић је, на конференцији за штампу министру спољних послова Републике Бурунди Езекјелу Нибижиру, рекао да ће поново бити гласање о чланству тзв Косова у Интерполу.

Подсетио је да је Бурунди на прошлом гласању гласала против чланства Косова у Интерполу.

„Одмах да кажем министру, да га не бих звао пред заседање… опет ће бити гласање о Косову у Интерполу“, нагласио је Дачић, обраћајући се министру Нибижиру.

Изразио је уверење да ће Косово својим новим захтевом опет изгубити и то са «још горим резултатом», него што је то био случај на прошлом одлучивању у Интерполу.

„Можда ће се пријавити и за Унеско. Ми се припремамо за ту борбу“, поручио је он.

БУРУНДИ НЕ МЕЊА СВОЈ СТАВ ПРЕМА КОСОВУ

Бурунди је генерално против сецесије и зато је донео одлуку о повлачењу признања Косова, рекао је  министар спољних послова те земље Езекјела Нибиџира, а српски министар Ивица Дачић указао је да је Бурунди својом прошлогодишњом одлуком о повлачењу признања Косова допринео промени односа снага на међународном плану и положаја Србије у преговарачком процесу, без које је трајно решење немогуће.

Дачић је, на заједничкој конференцији за штампу, подсетио да је прошле године, у готово исто време посетио Бурунди и да му је тада уручена нота о повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова. „То је било на почетку нашег пропцеса, а одлука Бурундија је веома значајна јер се ради о великој земљи са десет милиона становника», пренео је он.

Дачић је указао да је до сада 13 земаља повукло признање независности Косова, што је променило однос снага на међународном плану, положај Србије у преговарачком процесу и допринело што је међународна заједница увидела да није могуће постићи ниједно трајно решење без Србије.

Такође је подсетио да је Бурунди гласао против пријема Косова у Интерполу. „У гостима су нам прави пријатељи који подржавају ставове Србије, међународно право, који су против једностраних аката, као што је једнострано проглашење независности Косова», рекао је он.

Министар Бурундија Нибиџира рекао је да је Бурунди јавно, а не потајно, повукао признање Косова, и да је о њој обавештен цео свет. „То је одлука коју Бурунди сматра исправном. Бурунди је увек био против сецесије. И зато смо овде да пренесемо српском народу да је одлука коју смо донели иреверзибилна», нагласио је он.

Нибиџира је, упитан да ли ће и на следећем гласању о чланству Косова у међународним организацијама, Бурунди гласати против, рекао да став његове земље остаје непромењен.

Министар спољних послова Бурундија је истакао и да су се уверили да им је Србија права пријатељска земља и додао да се то огледа посебно кроз подршку у међународним форумима, било да је то Савет безбедности УН или Савет људских права.

«Србија је увек на страни Бурундија, увек је међу оним земљама које знају да се људска права искоришћавају као средство притиска на најсиромашније земље, којима је потребна помоћ», рекао је Нибиџира.

Министри спољних послова Србије и Бурундија изнели су да економска сарадња између две земље не постоји, као и да је једино од производа што се у Србији може наћи, а да је из Бурундија кафа, коју увозимо преко посредника са запада.

Дачић је казао да ће убудуће радити на томе да се што више повежу и да наставе са потписивањем споразума о сарадњи, од којих је данас потписан први — општи споразум о сарадњи Србије и Бурундија.

Према његовим речима, постоје многе области у којима би могла да се развија сарадња, и то култура, образовање, одбрана, безбедност, борба против тероризма и економија, где сарадња сада не постоји.

Додаје и да је Бурунди заинтересован за сарадњу у области спорта, као и да им је министар омладине и спорта Вања Удовичић понудио да њихови спортисти бораве у летњим камповима у Србији.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »