Славица Ђукић Дејановић: Још 3 категорије жена биће финансијски стимулисано

Изменом и допуном Закона о финансијској подршци породици са децом биће обухваћене жене са високим примањима, жене које су радиле мање од шест месеци и жене које су у истом месецу почеле да раде и остале у другом стању, изјавила је министарка за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Министарка очекује да ће се од 1. марта расправљати о тим предлозима и да ће их посланици допунити својим амандманима, као и да ће њихова примена бити већ у првој половини ове године.

Прва категорија жена, каже Дејановић, која ће бити обухваћена изменом јесу жене са примањима већим од 150.000 динара, те је предлог да уместо примања три просечне плате, примају пет просечних плата у току трудничког.

„Жена са високим примањима, која је радила, издвајала за фондове и имала плату више од 150.000 динара, није у реду да оде на трудничко па прима 50.000 динара мање, каква је то онда симулација за њу? Зато је предлог да те жене примају пет просечних плата“, рекла је Дејановић за ТВ Пинк.

Друга категорија која ће бити обухваћена изменом закона јесу жене које су радиле мање од шест месеци, јер, каже, због финансијских прорачуна шта треба да прими и који је ред рођења детета, често је сума мала, те за те жене треба одредити пригодан минимум.

Трећа категорија су жене које су се запослиле и затруднеле у истом месецу, а Дејановић подсећа да наши закони кажу да се финансијска давања обрачунавају на зараду из претходног месеца, али те жене, указује, у месецу раније нису имале зараду, те и за њих треба одредити пристојну минималну суму.

Дејановић подсећа да је Закон о финансијској подршци породицама са децом на снази од 1. јула 2018. године, али да је три месеца након његове примене формирана Комисија која анализира како су мере утицале на мајке, али и да предложе нове мере.

„Комисија је тај рад завршила, сада на нивоу Министарства за рад и Министарства финансија се разматра конкретизација предлога које смо дали и колика ће бити финансијска подршка за ове три катеогије“, рекла је Дејановић.

Каже да финансијска подршка мора бити реална и у складу са буџетским могућностима, како се не би угрозила ниједна друга категорија.

Расписивање јавног позива за доделу бесповратних средстава општинама и градовима је још једна мера популационе политике, навела је министарка, и додала да општине и градови, изузев Београда и општина на КиМ, ове године на располагању имају 650 милиона динара.

 

Подсетила је да је тај износ у 2017. износио 130 милиона динара, а у 2018. години 500 милиона динара.

Дејановић је позвала општине и градове да анализирају своју ситуацију и да пријаве добре пројекте који ће олакшати рад и родитељство.

Упитана да ли ће, као што се писало у појединим медијима, држава плаћати дадиље, Дејановић објашњава да то може бити један од пројеката неке општине или града где је то потребно.

„Јединице локалне самоуправе траже средства и за такве мере. Имали смо неколико општина које су организовале васпитачице да остају дуже због родитеље који раде, а децу су доводили и родитељи чија деца не бораве у тим вртићима“, рекла је Дејановић.

Према њеним речима, општине ће моћи да добију до 15 милиона, а градови 30 милиона динара за пројекте.

 

Извор: ТВ Пинк и Танјуг

фото: Танјуг

The post Славица Ђукић Дејановић: Још 3 категорије жена биће финансијски стимулисано appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »