Путин Американцима: Прво срачунајте домет нашег оружја

Русија треба да се креће само напред и да своје кретање убрза, поручио је руски председник Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини Русије у ком је изложио кључне приоритете унутрашње и спољне политике земље.

Људи морају да осете промене, да се ситуација мења набоље,а главни задак је, истакао је Путин, да се сачува наш народ и да се подрже породице. Он је изнео читав низ мера за повећање наталитета, између осталог смањење пореза за породице с више деце. Предложио је и мере за смањење сиромаштва, побољшање здравственог система, образовања, као и економије.

Издвојио је четири приоритета: раст продуктивности рада, повећање извоза секундарних роба, побољшање пословне климе, као и уклањање свих економских ограничења. Русија има историјску шансу да побољша услове за бизнис, а пре свега у области ИТ, додао је руски лидер.

Он је истакао да би знање које је Русија добила приликом развоја новог оружја требало сада преусмерити на друштвену сферу — потребно су велики пројекти када је реч о развоју генетике, али и вештачке интелигенције.

Говорећи о спољној политици Русије, Путин је истакао да је Русија била и биће суверена и независна држава.

„То је просто аксиом, она ће бити таква или је уопште неће бити. Свима нама то треба да буде јасно и тога треба да будемо свесни. Русија не може да буде држава ако није суверена. Неке земље могу, Русија не.

Градити односе са нама значи налазити заједничка решења и то у најсложенијим питањима, а не покушавати да се диктирају услови», упозрио је шеф Кемља.

Приоритети наше спољне политике су апсолутно отворени: то је јачање поверења, борба са заједничким прретња,а ширење сарадње у свим обласитима, рекао је Путин. Истакао је такође да је Русија спремна да настави напоре за постизање договора са Јапаном под обострано прихваљивим условима, као и у обнови нормалних политичких и економских односа са ЕУ.

Посебно осврнуо на односе Русије са Сједињеним Државама, нагласивши да је најакутније питање иступање Вашингтона из Споразума о ракетама средњег и краћег домета.

САД је требало да поштено објасне тај свој потез а не да измишљају оптужбе на рачун Русије да би оправдале своје једнострано повлачење из споразума. Тако су урадили 2004. године, иступили из спорзаума о противракетној одбрани отворено и поштено, подсетио је руски председник. Он је упозорио да распоређивање америчких ракета у Европи угрожава безбедност и Русије и света у целини.

„Русија истичем не намерава да прва распореди прва такве ракете у Европи. Ако оне ипак буду произведене и распоређене на европском континенту, а САД имају такве намере, то ће веома погоршати ситуацију у сфери међународне безбедности и створити претњу за Русију, јер неке класе ракета могу да стигну до Москве за 10-12 минута. У таквом случају бићемо принуђени, наглашавам принуђени да размотримо узвратне и асиметричне мере. Шта то значи: рећи ћу данас директно и отворено да свима буде унапред јасно: Русија ће морати да изгради и распореди типове оружја које ће моћи да се употребе не само против територија са којих буде долазила непосредна опасност за нас него и против територија где се налазе центир доношења одлука о примени ракетних комплекса који су за нас претња», рекао је Путин.

Он је подробно изнео и планове за јачање руских оружаних снага. Рекао је и да је покренута серијска произвоња комлекса „Авангард», као и производња „Сармата», упоредивши изградњу Авангарда по значају са првим вештачким сателитом.

Најновије оружје „Пересвет» и „Кинџал» показали су своју ефикасност, а успешно испитивање прошао је и „Буревестник», док ц́е „Посејдон» буту спуштен у воду у првом кварталу ове године, прецизирао је Путин и Представио и нове типове наоружања, између осталог и о хиперзвучној ракети Циркон.

„Има брзину девет махова, домет више од хиљаду километара, у стању је да погађа циљеве како на мору, тако и на копну. Њена примена предвиђена је са носача на мору, серијских и бродова као и подморница које се граде за високопрецизне ракете типа Калибар.То јест, све ће то за нас бити без трошкова. Наглашавам да ће две-три године пре рока оружаних смагама бити предато седам нових подморница», прецизирао је он.

Руски лидер је истовремено поручио да Русија хоће равноправне и пријатељске односе са САД и да никоме не прети. Нисмо заинтересовани за конфронтацију и нећемо је, али наши партнери не примећују како се и којим темпом мења свет. Настављају своју деструктивну и погрешну политику, превише обузети идејом о својој изузетности, рекао је Путин и додао:

„Имају права да мисле како хоће, али умеју ли да рачунају? Вероватно умеју. Нека израчунају домет и брзину наших перспективних система наоружања. Само молимо, нека прво израчунају, па тек онда нек доносе одлуке које могу створити додатне и озбиљне претње за нашу земљу и свакако ће донети до узвратних мера од стране Русије чија ће безбедност бити поуздано и безусловно заштићена», поручио је Путин.

Срепмни смо на разговоре о разоружању, али нећемо више куцати на затворена врата, упозорио је руски председник и позвао парнтере да схвате неопходност равноправног дијалога о тој теми.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »