Опасне играрије близу руске границе: Амерички разарач «Доналд кук» се поново упутио у Црно море

Амерички разарач „Доналд Кук“ упутио се ка Црном мору други пут од почетка године, саопштено је на сајту Шесте флоте Војне морнарице САД.

У саопштењу је наведено да ће поход разарача учврстити стабилност у региону. „Доналд Кук“ ће извести заједничке маневре с бродовима савезника из НАТО-а и партнера у региону.

То је други поход америчког разарача ка Црном мору од почетка године. У јануару је „Доналд Кук“ упловио у луку Батуми. Посада разарача је учествовала у вежбама с два брода обалске страже Грузије.

Прошли поход „Доналда Кука“ изазвао је негативне реакције Русије. Сенатор Алексеј Пушков је изјавио да ти маневри никако нису повезани са заштитом безбедности и посаветовао САД да се држе подаље од руских обала.

Посланик Државне думе Русије из Крима Михаил Шеремет такође је скренуо пажњу на то да је Вашингтон почео да злоупотребљава мирољубивост и суздржаност Русије.

Он је додао да агресивна политика САД не може да траје бесконачно.

Прошле године је у Црном мору боравило десетак америчких бродова. У јануару је у ту акваторију упловио десантни брод „Форт Мек Хенри“. Њега је пратио руски патролни брод „Питљивиј“.

Бивши командант Црноморске флоте Владимир Комоједов назвао је тај поход демонстрацијом силе и додао да он није представљао никакву опасност за Русију.

Разарач „Доналд Кук“ се користи од 1998. године, а његово основно наоружање јесу крстареће ракете „томахавк“. На палуби се налази од 56 до 96 ракета тог типа.

sputniknews.com

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »