Кажу да није због брегзита: Хонда званично саопштила да затвара фабрику у Великој Британији

Компанија Хонда Мотор је званично саопштила је у уторак да ће затворити своју једину фабрику у Британији 2021. године, наводећи да је ова одлука донета због промена на глобалном тржишту, а не због Брегзита, јавља агенција Ројтерс.

Саопштење долази дан након што је један британски посланик изјавио да ће Хонда најавити затварање фабрике у Свиндону, у јужној Енглеској, и да ће то имати за последицу губитак 3.500 радних места, што се сматра великим ударцем за британску аутомобилску индустрију уочи изласка те земље из Европске уније 29. марта.

Компанија ће такође престати да производи свој модел «civic» у фабрици у Турској од 2021. године, али планира да настави са пословањем у тој земљи, изјавио је главни извршни директор Хонде, Такахиро Хаћиго, на конференцији за новинаре у Токију.

Затварање фабрике у Свиндону само је једно од неколико које су најавили произвођачи аутомобила који преиспитују своје присуство у Великој Британији и Европи, наводи Ројтерс.

Пре две седмице је јапански Нисан отказао планове о производњи «X-trail» спортског теренског возила у Британији. Такође, највећи британски произвођач аутомобила «Јагуар Ланд Ровер» и амерички «Форд Мотор» најавили су прошлог месеца да ће смањити број радних места у Европи.

Кад је реч о Хонди, смањење тражње за дизел возилима, оштрији прописи о емисији штетних гасова и неизвесност везана за очекивани излазак Британије из Европске уније наредног месеца помрачили су њене производне могућности у региону, оцењује британска агенција.

Истовремено, америчка агенција АП, преноси да је први човек Хонде, Хаћиго, инсистирао на томе да Брегзит није главни разлог ове одлуке.

«Још увек не знамо какве ће промене Брегзит донети у овом тренутку. Морамо да сачекамо док не добијемо бољу предсатву о ситуацији», рекао је.

Најавио је такође да ће компанија одмах почети разговоре са радницима у фабрици у Свиндону, које ће ова одлука погодити.

«Веома ми је жао због тога, али ово био најбољи избор у датим околностима», казао је Хаћиго.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »