Грчки министар упозорио: Мигрантски токови у 2018. повећани скоро четири пута

Грчки министар за миграциону политику Димитрис Вицас, у свом обраћању на Комитету за грађанске слободе Европског парламента, изјавио је да је да су токови миграната у 2018. години у Грчкој повећани скоро четири пута.

Он је, представљајући тренутну ситуацију у Грчкој у вези са управљањем избеглицама и мигрнатима, рекао да тај пораст износи 284 одсто, и то углавном на копненим границама, преноси АНА-МПА.

На североисточним Егејским острвима, рекао је Вуцис, учињени су значајни напори како би се смањила пренатрпаност на критичним тачкама, те је 29.000 људи добило азил или сврстано у рањиве групе и превезено у друге делове Грчке.

У односу на интеграцију избеглица које бораве у Грчкој, он је истакао да се спроводе програми «пријема и интеграције» које је влада иницирала како би се омогућило избеглицама и мигрантима да уче грчки језик, да пронађу посао и искористе своје вештине.

Када је реч о ревизији Даблинског споразума, Вицас је нагласио потребу да се пронађе трајно европско решење за систем азила, што сада није случај јер Савет ЕУ није успео да усвоји заједнички приступ проблему.

Прошле недеље, током састанка између новог лидера немачке Хришћанско-демократске уније Анегрет Крамп-Каренбауер и председника највеће опозиционе странке у Грчкој Нове демократије Киријакоса Мицотакиса такође је било потврђено да је неопходно да се нађе заједнички одговор на питање миграције.

Крамп-Каренбауер је истакла да Грчку не треба оставити саму, и да у потпуности дели став Мицотакиса о потреби да се нађе заједнички одговор на питање миграције и безбедности.

Мицотакис је на састанку са Крамп-Каренбауеровом нагласио да су грчке границе истовремено и спољне границе Европске уније, пренои Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »