«Абнормални потези»: Из Беле куће иницирали изградњу десетине нуклеарних реактора у Саудијској Арабији

Неколико званичника Беле куће хтело је да иницира пројекат дељења нуклеарне технологије са Саудијском Арабијом, упркос примедбама званичника задужених за етичка питања и националну безбедност, показује нови извештај из америчког Конгреса који се позива на узбуњиваче у администрацији председника САД Доналда Трампа.

И републикански и демократски конгресмени изразили су забринутост да би Саудијска Арабија могла да развије нуклеарно оружје ако би јој америчка технолоија била пребачена без одговарајуће заштите.

Комитет Представничког дома, у којем демократе имају већину, отворио је данас истрагу о наводима неколико неименованих узбуњивача који су рекли да су сведочили «абнормалним потезима» у Белој кући, поводом предлога изградње десетина нуклеарних реактора широм Саудијске Арабије.

У извештају се изражава забринутост око тога да ли су појединци у Белој кући тежили да заобиђу успостављене процедуре националне безбедности у вези с нуклеарном технологијом.

Извештај се појавио у време када Трампов зет и саветник Џаред Кушнер ради на блискоисточном мировном плану који би могао да укључи економске предлоге за Саудијску Арабију, преноси Танјуг.

Према извештају, пројекат је иницирао Трампов саветник за националну безбедност Мајкл Флин, смењен у фебруару 2017. године, а рад на предлогу је наставио званичник Савета за националну безбедност Дерек Харви кога је довео Флин.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »