Вулин са министрима одбране: Неприхватљиво формирање Војске Косова

Министар одбране Србије Александар Вулин захвалио је данас министру националне одбране Грчке Евангелосу Апостолакису на континуираној подршци те земље очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије и истакао да је за Србију неприхватљиво формирање «такозване војске Косова».

Састанак министра Вулина и грчког министра националне одбране Апостолакиса

«Србија се противи смањивању броја припадника КФОР-а који су ангажовани на Косову и Метохији, јер за Србију КФОР представља једину оружану формацију на Космету», рекао је Вулин у разговору са Апостолакисом са којим се срео у Абу Дабију, на међународном сајму наоружања IDEX 2019, саопштило је Министарство одбране Србије.

Апостолакис је рекао да ће Грчка «наставити са пружањем подршке Србији по питању Косова и Метохије» и нагласио да се не слаже са изјавама албанских званичника који позивају на укидање граница, похваливши одмерену реакцију српских политичара».

Вулин и Апостолакис су истакли да су задовољни досадашњим нивоом сарадње у области одбране, а посебно су нагласили значај заједничких војних вежби специјалних снага, као и заједничко учешће у борбеној групи HELBROC где је Грчка водећа нација.

Александар Вулин састао се на сајму наоружања «IDEX 2019» са министром одбране Чешке Републике Лубомиром Метнаром.

Вулин је и у разговору са министром одбране Чешке Лубомиром Метнаром у Абу Даију истакао да је покушај стварања «војске Косова» у супротности са међународним правом и представља највећи безбедносни проблем у региону и указао да је за Србију по Резолуцији 1244 КФОР једина оружана формација на Косову и Метохији.

Вулин је чешког колегу упознао са чињеницом да је српска одбрамбена индустрија у развоју и предложио да се прошири сарадња и на тај сегмент, нарочито у области заједничких пројеката за светско тржиште.

Министарство одбране Србије саопштило је и да се Вулин на сајму наоружања састао и са државним министром одбране Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Мухамедом Ахмедом Ал Бовардијем.

Министри су се сложили да је сарадња у области одбране између Србије и УАЕ веома развијена као и да постоји могућност даљег унапређења.

Александар Вулин на сајму наоружања „IDEX 2019“ у Абу Дабију са државним министром одбране УАЕ Мухамедом Ахмедом Ал Бовардијем.

Нарочито су истакли сарадњу на пољима обуке, медицине и војне безбедности, а најавили су и развој војно-техничке сарадње и наставак пројеката које заједно раде Србија и УАЕ. ;

Вулин је Ал Бовардију предложио проширење сарадње и на област образовања и да се официри Војске УАЕ усавршавају на Универзитету одбране у Србији, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Извор:МО

Фото: МО

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »