Вучић: За две и по године права револуција у нашим болницама

За Институт за мајку и дете у Београду биће издвојено 263 милиона динара, за изградњу новог стерилног блока, односно одељења за трансплантацију коштане сржи, најавио је председник Александар Вучић, после обиласка те установе.

„Данас смо се договорили, у петак ће имати новац на рачуну – 263 милиона динара за још један стерилни део у Институту, да бисмо још више деце могли да лечимо“, пренео је Вучић.

Изнео је и податак да је у Институту од оснивања урађено 294 трансплантације коштане сржи.

„Та деца су толико дивна… не можете да се не дивите њиховој храбрости. Када вама дође да заплачете, дође вам да се постидите, када видите њихову храброст“, рекао је Вучић.

Председник је навео да је у Институт до сада уложено 142 милиона динара, а да ће у комплетну обнову бити уложено још око 20 милиона евра.

„То је огроман новац, и као што у Лозници дајемо 30 милиона евра у болницу, улажемо у Ваљеву, у нову зграду Инфективне клинике у Београду, у нове клиничке центре… У року од две – две и по године, очекујемо недвосмислено видљиво, на сваком кораку, буквално револуцију у нашим здравственим центрима, болницама и клиничким центрима“, истакао је Вучић.

Додао је да је дирљиво видети љубав лекара и медицинских сестара, али пре свега мајки, према болесној деци, која се храбро боре за живот и будућност.

Поносан је, додао је, на наше лекаре који су обезбедили да људи из света доводе децу на лечење.

„За државу је важно да додатно појачамо могућност останка наших лекара и сестара, кроз даље повећање плата. И то убрзано. Да их замолимо да се и даље труде и боре за нашу децу као и до сада“, рекао је Вучић.

 

Могући избори, ускоро одлука

Председник Србије најавио је могућност ванредних избора и додао да ће о томе одлуку донети ускоро.

Вучић је рекао да су ранији избори могући уколико ситуација везана за Косово остане непромењена, односно уколико Приштина не укине таксе, па се разговори не наставе.

„У том случају, могуће је да се иде и нешто раније на изборе, уколико таквих одлука буде, а да ли ће бити, видећемо“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће о томе „доносити ускоро одлуку“.

„Уколико нема укидања такси, нема разговора, јасно је, рекао је Вучић, да је наш циљ само да сачувамо тренутни мир и стабилност, а да се у будућности, некада, када дође до промене политичких актера или политичких околности, разговори наставити.

 

Србија неће штитити злочинце, али за Битићије су потребни докази

Србија неће штитити никога ко је чинио злочине, али су потребни докази да делује, рекао је председник Александар Вучић, поводом разговора са делегацијом америчких сенатора у Минхену који се тицао и случаја Битићи.

Вучић је ипак подсетио да су неки на власти били 13 или 14 година, а да ништа нису урадили по овом питању, а сада су, каже, решили да њему „ломе кичму“.

Упитан да ли су амерички сенатори тражили хапшење Горана Радосављевића Гурија због случаја убиства браће Битићи, Вучић је новинарима казао да су сенатори само радили свој посао преневши му да су браћа Битићи били из њиховог „дистрикта“ и да то траже њихови бирачи.

„Ја сам рекао да је у мојој Србији убијено 2. 000 људи током њихове агресије и да нисам видео да је још неко испоручен Србији“, пренео је Вучић додајући да је то рекао пред 20 људи.

Истакао је да је убиство браће Битићи тежак злочин, да српске власти раде на његовом испитивању, али да је за поступање неопходно имати доказе.

„Ако било ко да доказе ми ћемо деловати. Нећемо никога штитити ко је направио злочин“, поновио је Вучић.

Истакао је да он, за разлику од неких других, који раније никада нису говорили о НАТО злочинима, то чини.

„Зато су се неки сенатори вратили на тему разговора са Приштином и рекли да су пријатељи Србије и да желе мир и стабилност, на чему сам им захвалан. Ја волим више отворене разговоре, него оговарања иза леђа“, објаснио је Вучић.

Додао је да није полицајац, а још мање тужилац, и да не може нико од њега да тражи да неког ухапси, већ да могу да говоре о ономе шта су надања.

„Моје је да одговарам народу, у два наврата су поменули тај случај, а ја сам питао да ли имају доказе, које нисам добио“, казао је Вучић.

 

Кад тајкун, Ђилас, најављује социјалдемократску странку…

Председник Александар Вучић изјавио је да нема ништа против састанка лидера опозиционог Савеза за Србију Драгана Ђиласа и македонског премијера Зорана Заева и додао да је већи проблем то што је Ђилас, који је, каже, највећи капиталиста, најавио формирање социјалдемократске странке.

„То је цинизам“, каже Вучић.

На питање новинара о сусрету Ђиласа и Заева, у понедељак у Скопљу, те подпитање „да ли је то Скопље постало нова Будимпешта, односно центар за његово рушење с власти“, Вучић је рекао:

„Немам ништа против тога. Видео се он и са Сандуловићем, то је ваљда исто друштво… Било је још неких контроверзних бизнисмена тамо на вечери. Али, то је све у реду, нормално… Састају се представници власти са опозицијом, власт са влашћу… шта је сад ту чудно, све је у реду“.

Вучић је истакао да је проблем што је Ђилас најавио формирање странке социјалдемократске оријентације, што је, каже, цинизам.

„Где баш ти, какав је то цинизам… Ти 500 милиона евра у приходима имао, најгори капиталиста и тајкун, уништили раднике, опљачкали фабрике и они ће да формирају социјалдемократску партију…“, констатовао је Вучић.

Додао је да, на крају крајева, наш народ одлучује ко ће да буде на власти, а ко у опозицији.

„Тако да људи за то имају прилику на изборима и о томе ћу доносити ускоро одлуку“, рекао је Вучић.

 

О Трифуновићу: Не знам како да коментаришем тог човека

Не знам какав коментар да дам, а да и даље звучим озбиљно и одговорно, рекао је председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише видео снимке Сергеја Трифуновића, председника ПСГ-а, на којој наздравља и симулира конзумирање наркотика.

Новинарско питање је било како види ту „промоцију наркотика“ од стране оних који хоће озбиљно да се баве политиком.

„Некада сам се трудио да разумем и да коментаришем тог човека, не знам шта бих рекао, просто не знам шта да кажем и какав коментар да дам, а да и даље звучим озбиљно и одговорно“, рекао је Вучић.

 

Дајте ми тог ко може да промени став САД о независности КиМ

Да ли је било ко очекивао да ће САД променити став по питању косовске независности, запитао је данас председник Алексдандар Вучић у одговору на питање новинара о ставу Доналда Трампа да нормализација односа са Приштином подразумева међусобно признавање Србије и Косова.

„Ко је очекивао да ће највећа сила да промени свој став, тај је много наиван. САД су признале независно Косово. Немојте да мислите да је могуће да ту одлуку промени. Ако ви мислите да неког генија доведете на власт и да промени одлуку Америке, реците ми име тог човека да га одмах доведем и да то решимо“, рекао је Вучић и додао: „Биће да такав не постоји“.

Истакао је да разуме жеље америчког председника у вези са КиМ, али да ми имамо жеље, своје потребе и своје планове.

„Поштујући жеље свих гледаћемо како на најбољи начин да сачувамо наше интересе да се не сукобљавамо са Америком, јер то нити можемо, нити нам је потребно нит је нормално да то чинимо“, рекао је Вучић.

Како каже, у складу са датим околностима, ход по тој танкој жици по којој идемо, чини ми се да се крећемо на најсигурнији начин.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »