Русија: Борићемо се за Вишинског

Русија намерава да настави борбу за Кирила Вишинског, главног уредника „РИА Новости Украјина“ који се налази у затвору у Украјини, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за штампу након састанка са министром спољних послова Словачке, председником ОЕБС-а, Мирославом Лајчаком.

„Наставићемо да држимо тај случај под контролом и сами ћемо предузимати све неопходне мере, активно ћемо подржавати напоре ОЕБС-а, о којима је управо говорио Мирослав Лајчак. Настојаћемо да се елиминише ова, још једна у низу, очигледна манифестација потпуног непоштовања професије новинара“, изјавио је Лавров.

„Превише је када човека оптужују за државну издају због његове професионалне легалне активности новинара. Истина, све се може очекивати од данашњег украјинског руководства. Ми ћемо се борити за Кирила Вишинског све док не постигнемо позитиван резултат“, истакао је он.

Руски министар спољних послова такође је честитао Вишинском 52. рођендан.

„Желим му да не клоне духом, да буде здрав и јак“, рекао је дипломата.

Раније је градски суд у Херсону продужио трајање притвора Вишинском до 8. априла.

Украјинска Служба безбедности ухапсила је Вишинског 15. маја 2018. године уз оптужбу за државну издају, а касније и за илегалну трговину оружјем. Градски суд у Херсону притворио је Вишинског 17. маја на два месеца, након чега је притвор продужаван неколико пута. Тренутно се новинар налази у затвору у Херсону, а прети му и до 15 година затвора.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »