Прашке бајке и руски бајкери: Како су Чешкој оптужили Москву за подстицање екстремизма на Балкану

Аналитичари Прашког института за безбедносне студије тврде да Русија наводно подржава екстремистичке и радикалне групе у земљама Балканског полуострва. Према њиховој верзији, Кремљ утиче на ситуацију у овим државама уз помоћ козака, бајкера, политичара и научника. Такви закључци садржани су у документу који је припремљен уз помоћ америчке Националне фондације за демократију (НЕД).

Ноћни Вукови Србије(Фото: Лола Ђорђевић)

Међутим, како наводе испитаници из анкете и експерти са којима је РТ разговарао, многе чињенице наведене у студији су значајно искривљене или уопште нису истините. По мишљењу политичких аналитичара, такви аргументи о «руској претњи» играју улогу «информацијске буке», док НАТО убрзано повећава свој утицај на Балкану.

Аутори пројекта „Западни Балкан на раскршћу: анализа активности за вршење утицаја од недемократских спољних снага“ оптужили су Русију да има везе са екстремистима у балканским земљама. Овај пројекат реализује Прашки Институт за безбедносне студије — један од кључних аналитичких центара у Чешкој Републици — уз подршку Националне фондације за демократију (НЕД) *.

Један од резултата рада источноевропске организације, која се финансира новцем Сједињених Држава, био је извештај у којем се прикупљају «докази о руској субверзивној активности».

Ноћни Вукови и козаци на литији у част Романових (Фото: Лола Ђорђевић)

Козаци, бајкери и «Ред змаја»

Како је наведено у документу, Русија наводно доприноси ширењу екстремизма на Балкану кроз Међународни клуб ноћних вукова и представнике козака.

„Утицај Руске Федерације углавном је у форми сарадње са руским крајње десним организацијама (као што су козаци или„ Ноћни вукови “) и појединцима који су често блиско повезани са Кремљем, као и финансијском помоћи коју пружа Русија. То се уклапа у укупну руску стратегију спољне политике која има за циљ да подржи крајње десничарске и конзервативне политичке снаге у Европи “, наводи се у извјештају.

Мото клуб Ноћни вукови делује од 1989. године. Његови огранци се налазе у Русији и другим земљама, укључујући и регион Балкана. Теме организованих маршута ових мотоциклиста су ширење културне сарадње  између народа као и историјска ходочашћа. Међутим, ове вожње се у очима Запада често доживљавају као претња националној безбедности.

Тако су власти Босне и Херцеговине прошле године забраниле председнику клуба Александру Кирургу Залдостанову и председнику Ноћних вукова  Србије» Саши Савићу да уђу у земљу. 

Саша Савић Фото: Лола Ђорђевић)

У извештају се наводи да су проруске националистичке групе наводно деловале на Косову, у Црној Гори, Србији, као и у Босни и Херцеговини. Наводи се да је «милитаризација» ових организација постала алармантан тренд последњих година. Учесници неких од њих студирају у Русији, сматрају чешки аналитичари.

«Екстремистичке активности ових организација првенствено се састоје у подстицању етничке мржње, спровођењу антизападне пропаганде, порицању легитимности држава бивше Југославије(Косово) и њиховом праву на територијални интегритет, као и изазивању њихове способности да заштите своје грађане», сматрају аутори извештаја.

Осим тога, у документу се наводи да је стабилност на Балкану угрожена активностима низа организација као што су Балканска козачка војска, Ред змаја, Српски образ, Хришћанско братство и Српска част. Конкретно, аналитичари су забринути због појединих грађана  балканских земаља, који су се «придружили проруским снагама у сукобу у Украјини».

Стеван Гаиић, српски политички аналитичар и стручњак Института за европске студије у Београду, рекао у интервјуу РТ-у, да је немогуће са сигурношћу рећи да ли постоје све структуре споменуте у извештају. Према његовим речима, у основи говоримо о организацијама које имају оскудну подршку међу становништвом.

«Они су маргиналне организације, мислим да немају никаквог утицаја.» Једина ствар за коју су такве организације потребне је да буде «страшило» за Запад «, рекао је Гајић.

«Текстура се не подудара»

Аутори извештаја покушали су да открију везе између Русије и екстремиста на северу Македоније, али су у прилог својим претпоставкама наводили прилично контрадикторне аргументе.

«Као и у већини других земаља, нису пронађени докази о директном учешћу руске владе у ширењу екстремизма у Македонији», кажу аналитичари за РТ. Међутим, управо тамо покушавају да пронађу везе између проруске странке Уједињене Македоније, која се залаже за напуштање евроатлантског курса и придруживања Евроазијској економској унији, и руског председника Владимира Путина.

Чешки аутори извештаја тврде да су у мају 2017. године чланови Уједињене Македоније одржали припремни курс у Москви, осмишљен да им помогне да “заузму власт” у републици. Штавише, претпоставља се да га је водио политолог Леонид Савин, који је, према изјавама чешких стручњака, познат као «један од водећих идеолога евроазијства у Москви, уско повезан са Путином».

У разговору са РТ, Леонид Савин, који је на челу Фонда за мониторинг и прогнозирање, био је веома изненађен како су га представиле његове западне колеге. Он је рекао да су аутори извештаја помешали повезаност њега и врха Кремља, као и време његових контаката са македонским политичарима.

«Веома сам поласкан, наравно, али никада нисам комуницирао ни са председником Путином ни са његовим саветницима»,нагласио је политиколог. Што се тиче семинара поменутог у извештају, све што је речено је лаж,чак се и време не подудара. Ја нисам држао предавања за «Уједињену Македонију» у Москви. У мају 2018. сам их држао у Скопљу. ”

Штавише, према Савину, предавања су била чисто научне природе.

„Успут, све ове информације се могу проверити, то је на интернету. Реч је о предавању из области геополитике и међународним односима. После овог састанка нисам комуницирао са представницима Уједињене Македоније ”, додао је он.

Међутим, чак и такав јединствени контакт македонских политичара са руским политичким аналитичарем из неког разлога, чешки аналитичари и даље сматрају знаком подршке екстремизму.

„Обука припадника Уједињене Македоније у Москви је сама по себи облик подршке ненасилном екстремизму у Македонији од Русије, без обзира на присуство или одсуство доказа о умешаности руске владе“, наводи се у извештају.

Протест у Скопљу Reuters © Marko Djurica

Сумњиви извори

Чешки аналитичари такође су известили да су руске академске институције наводно покушале радикализирати балканску младеж.

Посебно говоре о научним конференцијама које се одржавају под покровитељством Руског института за стратешке студије (РИСС), посете младих политичара Русији, као и посете деце из Србије кампу на грчком острву Лемнос.

Према речима стручњака Прашког института, Русија «доприноси ширењу национализма и екстремизма на Косову, изазивајући пораст тензија између албанских и српских заједница у северном делу републике». 

Аналитичари такође тврде да Кремљ наводно контролише активности  члана Председништва Босне и Херцеговине од српске заједнице Милорада Додика, и очекује од власти републике да делују у интересу Руске Федерације.

Штавише, «руски утицај» на Балкану наводно се шири преко српских организација које имају своје филијале у Босни и Херцеговини, као и преко црногорских опозиционара који су против НАТО-а.

Важно је напоменути да се налази аналитичара заснивају пре свега на информацијама из медија, укључујући и оне које финансирају амерички порески обвезници Радио Слободна Европа ** и невладине организације.

 У извештају се стално наводи да не постоје директни докази о руском „уплитању“. 

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

На пример, тврдње о учешћу Руске Федерације у стварању паравојних група заснова се  на постојању Руско-српском хуманитарног центра у Србији, а тврдње да Русија ради  на дестабилизацији Босне и Херцеговине се заснивају на писању медија  и аналитичара који не могу пружити доказе којим би подржели своју тачку гледишта.

Према Стевану Гајићу, историјски  у земљама Балкана, а посебно у Србији, живи велики број русофила, па чак и «постоји потреба за руским утицајем». Али овај утицај упркос жељи да га има, није видљив.

Леонид Савин сматра да су аналитичари у Прагу изнели потпуно „пристрасно размишљање“, не презајући од тога да користе као изворе писање у медијима,као и непроверене контакте и податке.Све склопљено у «целину» која има за циљ да потврде тезу да Русија има мрежу агената на Балкану.

Стручњаци истичу да то уопште није тачно — патриотске организације су у сталном хаосу и сукобу једна с другом, нема и не постоји стратегија утицаја из Москве на њих.

Маска за НАТО

Савин наглашава да је један од циљева овог извештаја да пружи доказе за проширење притиска на Русију и да покаже западним политичарима да се Москва наводно меша у послове балканских земаља.

„Док нас плаше разним „Редовима змаја“ и чујемо приче о  руском утицају и камповима за децу, НАТО заиста шири свој утицај на Балкану,  примећује Гајић, и додаје «са своје стране, Црна Гора је  без референдума и против воље народа ушла у НАТО, Македонија се припрема да постане чланица савеза и против воље народа и против става председника земље.»

Раније је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио да НАТО и Европска унија појачавају напоре да се «развију» на Балкану.

«Такве акције доводе до даље дестабилизације безбедносне архитектуре у Европи, повећаних тензија и појаве нових линија раздвајања», рекао је шеф руске дипломатије.

Према Леониду Савину, ширењем лажних информација о подршци Русије екстремистима на Балкану,  Сједињене Државе настоје да утичу на локалне политичке елите.

„Циљ је јасан — укључивање у Европску унију и Северноатлантски савез“, каже Савин. «И наравно, још један задатак писања таквих извештаја је демонстрација њихових аутора о њиховој корисности, као и добијање нових средстава за такве псеудо-аналитичке активности.»

Аутори: Александр Бовдунов, Юлия Гуреева

Приредила Лола Ђорђевић

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »