Поповић: Преговори о Косову морају да крену из почетка, укључити Русији и Кину у дијалог

Бриселски преговори су пропали оног тренутка када је ЕУ показала да нема капацитет да обузда Приштину у одлукама о формирању тзв. војске Косова и увођењу такса на увоз робе из Србије. Преговори о Косову морају да крену из почетка и у њима треба да учествују оне силе које једино могу да доведу до решења прихватљивог и за Србе и за Албанце, а то су Америка, ЕУ, Русија и Кина.

Министар Ненад Поповић (фото : Лола Ђорђевић)

Ово, у интервјуу за «Новости», поручује Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој и лидер Српске народне партије, који је убеђен да би Русија прихватила да се укључи у преговоре о Косову ако би то Србија од ње званично затражила.

* Које решење за Косово је уопште могуће, када силе које су признале Приштину траже да то учини и Србија?

За Србију једино прихватљиво решење може да буде оно у оквиру Резолуције 1244 и Устава Србије.

* Сматрате ли да је време да Србија напусти политику и «Русија и ЕУ»?

Русија је наш највећи савезник и пријатељ који нас безрезервно подржава око Косова и са којим све више јачамо економску и војну сарадњу. Земље ЕУ су наши највећи трговински партнери и ми желимо да уредимо Србију као што су уређене најразвијеније европске државе. Треба сарађивати и са Русијом и са ЕУ све док та сарадња не угрожава наше националне интересе. Србија иде путем европских интеграција, али не треба да уђе у ЕУ ако је услов за то одрицање од Косова.

* Како коментаришете оптужбе са Запада да Русија и Кина у овом делу Европе инсталирају своје «предаторске инвестиције»?

 Те оптужбе су лицемерне. Па управо земље ЕУ најбоље сарађује са Русијом и Кином. У Немачкој се гради «Северни ток 2» са Русијом у вредности од преко 10 милијарди евра. Више од 700 кинеских компанија уложило је десетине милијарди евра у Европској унији, а имате и капиталне кинеске инвестиције као што је куповина луке Пиреј у Грчкој или изградња нуклеарне електране у Великој Британији од чак 24 милијарде долара. Српски интерес је да привлачи инвестиције из Русије и Кине, и да има најбољу економску сарадњу са овим земљама.

Ненад Поповић (Фото: Лола Ђорђевић)

* Да ли сте за расписивање ванредних парламентарних избора?

Увек сам за то да Влада има јак легитимитет, а он једино извире из народне воље. Ако се постави то питање, а изгледа да се поставља од стране опозиције, глас грађана разрешава сваку дилему. Државну политику у тешким временима притисака могу водити само јаке владе.

* Очекујете ли да и у наредни изборни циклус идете у коалицији са СНС?

 Сарадња СНП и СНС по кључним питањима око којих смо направили коалициони договор је, по мом мишљењу, реализована у интересу грађана. Започети су велики пројекти који ће модернизовати земљу и донети нова радна места. Ојачана је сарадња са Русијом, која је за нашу партију веома важна. Верујем да ће се наша успешна сарадња наставити и у наредној влади.

* Како гледате на протесте дела опозиције? Може ли најава бојкота да пољуља легитимитет власти и да друштво уведе у још оштрију поларизацију?

У свакој демократској држави грађани имају право да изразе неслагање са политиком актуелне владе. Једино је недопустиво било какво насиље. Када је у питању најава бојкота, легитимитет једној политици не доноси неучествовање на изборима, већ подршка коју та политика на изборима добије од грађана.

ИНДУСТРИЈСКИ ПАРК

Докле се стигло са пројектом индустријског парка у Борчи, код Пупиновог моста?

Потписали смо уговор са кинеским партнерима о изградњи индустријског парка. Сада завршавамо преговоре о оснивању заједничке компаније и очекујемо да убрзо усвојимо бизнис план и потпишемо уговор о развоју. Индустријски парк се гради од нуле. Простираће се на 320 хектара и у њему ће радити преко 10.000 људи. Овај парк ће бити центар иновација и савремених технологија у овом делу Европе. Он ће задржати младе инжењере у Србији.

ГЕЈ СЛИКОВНИЦА

Да ли сте у потпуности изгладили сукоб са премијерком Брнабић око спорног «твита» о хрватским геј сликовницама?

За мене никада није постојао сукоб. Ја сам тада изнео политички став око једног важног будућег питања за Србију. Урадио бих то поново, јер ја не мењам своју политику и дубоко сам уверен да је тај мој став у најбољем интересу нашег друштва, али и наше будућности као народа.

Д. МИЛИНКОВИЋ

http://www.novosti.rs/

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »