Коцијанчич: Напуштање парламента супротно вредностима ЕУ

Након одлуке опозиционих албанских посланика о отказивању посланичких мандата, портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич је за албанску агенцију АТА оценила да је то контрапродуктивно и супротно реформским напорима Албаније на путу ка ЕУ, преноси А1он.мк.

«Право грађана да учествују у мирним протестима је суштински елемент и суштинска вредност сваке зреле демократије и то мора да се гарантује. Ипак употреба силе и изазивање штете на јавним објектима, попут онога што смо видели прошле суботе у центру Тиране, није прихватљиво. Парламент представља основу сваке европске демократије, то је место где треба да се дискутује о реформама и развоју, а не да се бојкотује», изјавила је Коцијанчић.

Она је истакла да очекује да се власт и опозиција ангажују у конструктивну дискусију у циљу превазилажење актуелне политичке ситуације у земљи.

Посланик из опозиције Демократске партије Енкелејд Алибеј упитао је «где су били ова госпођа и други 2014. године, када је земља била претворена у оазу марихуане».

Он је истакао да се опозиција у Албанији консултовала са странцима, али да се пре свега консултовала са Албанцима.

Осим 43 посланика из редова опозицине Демократске партије, једногласну одлуку о отказивању посланичких мандата донело је и 19 посланика из редова Социјалистичког покрета за интеграцију (ЛСИ).

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »