Палестински верници сукобили су се са полицајцима испред храма у Јерусалиму у понедељак након што су покушали провалити у затворени простор светилишта, рекао је портпарол полиције.

«Пет људи је ухапшено у Јерусалиму због покушаја да уђу у простор Храма који је затворен на основу судског налога», рекао је портпарол израелске полиције Мицкеи Росенфелд.

Палестинци су покушали да допру до комплекса који је водио до Капије милосрђа, или до Златних врата, подручја које су израелске власти затвориле да би зауставиле нелегална ископавања , јавља Канал 12.

На видео снимцима се види како неколико људи оштећује ограду.

 

У ранијем инциденту прошлог четвртка, муслимански вакуфски верници су провалили  у овај затворен део светилишта и одржали молитве упркос томе што је полиција затворила локацију  на основу судског налога пре неколико година.То свето место, које Јевреји зову Брдо храма јер су се тамо налазили древни јеврејски храмови, а муслимани Узвишено уточиште, Харам ал-Шариф, и сада су на њему џамије Купола на стени и ал-Акса, сматра се најсветијим у јудаизму и трећим по значају у исламу и често је епицентар тензија између Израела и Палестинаца.

Свака промена статуса кво, без обзира како мала, прети да подстакне напетост.