Гостовање Славице Ђукић Дејановић у Дневнику на РТС: Приоритет усклађивање рада и родитељства

Расписан је јавни позив за доделу бесповратних средстава општинама и градовима за мере популационе политике. Држава је за то обезбедила 650 милиона динара, 150 милиона више него 2018. године. Mинистарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да је за ову годину приоритет усклађивање рада и родитељства.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министарка Ђукић Дејановић позвала је све општине изузев Београда, који има средства за те намене, као и општина на Косову и Метохији, да се припреме како би аплицирале за бесповратна средства од 15. фебруара до 7. марта.

Министарка је саветовала општине да одлуче шта је приоритет и аплицирају за неповратна средства за популациону политику, те нагласила да ће моћи да добију и стручну помоћ како би аплицирање било успешно.

„Ове године је приоритет усклађивање рада и родитељства“, истакла је Дејановићева и рекла да је потребно да гинеколог и педијатар буду доступнији мамама и бебама.

Међутим, како је додала, породица није само беба и мама, већ је веома битан и партнерски однос унутар породице.

Дејановићева је навела као један од проблема популационе политике то што много младих одлази из земље.

„Када смо завршили истраживање, подаци су показали да сваки трећи студент жели да напусти земљу, а да 76 одсто оних који су отишли не планира да се врати у земљу, али 57 одсто оних који су отишли жели да инвестира своја средства и знање у Србију“, рекла је министарка.

Министарка Ђукић Дејановић је члан експертског тима за економске миграције, а о томе је говорила и на седници Савета за популациону политику. План је да се млади задрже, они који су отишли да се мотивишу да се врате.

Дејановићева каже да ће министри и експерти покушати да дају одговор шта треба урадити у вези са економским миграцијама. Напоменула је да се миграције не могу стопирати јер млади који одлазе имају подршку својих родитеља.

Али, каже, треба да се искористи потенцијал да близу 60 одсто који су отишли имају жељу да улажу у Србији.

Министарка је изнела податак да се повећава број породица са другим, трећим и четвртим дететом.

Најавила је и избор за најодговорнију компанију у погледу популационе политике, јер је то, како каже, најбоља промоција рада и родитељства.

Посланица Странке модерне Србије и представница Иницијативе „Маме су закон“ Татјана Мацура упутила је Скупштини Србије Предлог за оцену уставности Закона о финансијској подршци породици са децом.

Дејановићева је рекла да се чека да Уставни суд каже своје, а да Влада приводи крају измене и допуне закона, после тромесечне примене.

Према њеним речима, од измена ће имати користи три категорије: жене са високим примањима, жене које су остале трудне а радиле су мање од шест месеци, и жене које су одмах по налажењу посла остале трудне.

„Колико год да урадимо, може и боље“, закључила је Дејановићева.

Извор и видео: РТС

фото: Танјуг

The post Гостовање Славице Ђукић Дејановић у Дневнику на РТС: Приоритет усклађивање рада и родитељства appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »