Гостовање Ивице Дачића у “Ћирилици“ на ТВ Хепи: Не можеш да будеш брат са неким ко неће да ти буде брат

Након инцидента Ватерполо репрезентације Србије у Сплиту, отворила су се нова поглавља која се тичу односа Хрватске и Србије на које се историјском ретроспективом осврнуо и министар спољних послова Ивица Дачић у емисији Ћирилица.

Председник Одбора за спољну политику Сабора Хрватске Миро Ковач оручио је, реагујући на изјаву шефа дипломатије Србије Ивице Дачића да српска војска није 1918. године дошла у Далмацију да спасава Хрвате и хрватске земље, и да Дачић не зна најбоље историју.

– Ово је српска војска на Риви у Сплиту 1918. Пре сто година 20 000 људи је дочекало српску војску као ослободиоце. У Сплит је ушао други батаљон пешадијског пука Тимочке дивизије“. Браћо срцу нашем најмилија, добродошли неуморни витезови српски, добродошли витезови наши – прочитао је чланак из тадашњих новина.

Краљ Александар је у време краљевине СХС рекао „поручите браћи Хрватима да нећемо жалити нити штедети српску војску до последњег човека“ – читао је Ивица Дачић из оригиналног документа краља Александра Карађорђевића који је по војном регруту послат у Загреб.

„Људи из Зајечара и Неготина су гинули да их Хрвати бацају из Риве у море“

– То је погрешна политика коју смо ми водили јер не можеш да будеш брат са неким ко неће да ти буде брат – рекао је Ивица Дачић.

Када су Италијани ушли у Сплит, након завршетка рата, Срби су дошли да помогну Хрватима да их у потпуности не покоре.

– У Сплиту је 1920. године откривена спомен плоча која садржи речи „нека се знаде да је за регенције Александра Карађорђевића храбра војска Краља Петра II … на овај пристан победносно ступила … поздрављена, загрљена…од целокупног Сплита“ – цитирао је Дачић и додао да плоча не постоји и да су је срушили Италијани чим су ушли у Сплит.

– Срби су вам вратили Сплит од Италијана а ваш Павелић га је дао Италијанима а ви сад бацајте Србе у море. Мислим да је највећа српска грешка коју је народ доживео стварање бивше Југославије – закључио је Ивица Дачић.


Сједињене Америчке Државе на челу са председником Доналдом Трампом заинтересоване су за решавање питања Косова и Метохије, изјавио је  Ивица Дачић.

„Трамп је заинтересован да се реши питање КиМ. Трампу треба спољнополитички успех а то би било трајно решење за Косово које не може да се постигне без решења са Србијом“, рекао је Дачић.

Он је додао да је Трамп схватио да тога нема без договора са Србијом, као и да су то схватили и Албанци, али и неке европске земље.

„Сад је погодан тренутак, Америци се жури због избора. Могеринијевој се жури. С друге стране, они који не желе решење, њима се не жури“, рекао је Дачић, алудирајући на став власти привремених институција у Приштини.

Он је додао да је потребно да се склопе одређене коцкице на међународном плану које су у овом тренутку, како је оцено, позитивне за Србију.

„Ако се врати (бивши демократски потпредседник САД) Џозеф Бајден не знам како ће се одразити за Србију искрено, јер у Приштини постоји његов булевар. Нећемо се радовати тој администрацији зато навијам за Трампа, јер је победио (Хилари) Клинтон, ако ништа друго“, навео је Дачић.

Он је такође најавио да ће уследити нова повлачења признања независности Косова, подсетивши да је у последњих пет година 13 земаља то већ учинило.

„Грађани Србије, број чланица УН које признају независност Косова ускоро ће пасти испод половине“, поручио је Дачић и додао да му је циљ да још шест земаља повуче признање да би се то догодило.

Како је објаснио, од 193 чланица УН, 91 земља сигурно није признала Косово, неке јесу али не гласају, а да би Србија имала већину треба јој 97 гласова.

„Да бисмо били сигурни 100 одсто, треба нам још шест земаља. Ја хоћу још ових шест земаља да завршим, па да идем у пензију.“, рекао је Дачић.

Извор и видео: ТВ Хепи/ Танјуг

The post Гостовање Ивице Дачића у “Ћирилици“ на ТВ Хепи: Не можеш да будеш брат са неким ко неће да ти буде брат appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »