Додик новом амбасадору САД: Имаћемо времена да објаснимо сва питања

У Босни и Херцеговини не постоји консензус о чланству у НАТО-у, изјавио је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик приликом пријема новог амбасадора САД у тој држави, Ерика Џорџа Нелсона.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

„Што се тиче НАТО-а, ми смо опредељени за сарадњу и имамо одређене аранжмане кроз Партнерство за мир и појединачни програм сарадње. Наши војници учествују у различитим мисијама у оквиру НАТО-а, али вам желим рећи да у БиХ нема консензуса о приступању НАТО-у. То је питање које је на дневном реду, за разлику од Европске уније, где постоји консензус. Имаћемо времена да објаснимо сва питања“, рекао је Додик, а преноси РТРС.

Он је истакао да цени улогу и положај САД у време заустављања рата и након рата, у стабилизацији мира у БиХ.

Додик је подсетио да се у БиХ од 1995. године одржава мир и да је то велика тековина ових народа, те напоменуо да и даље има отворених питања у погледу изградње могућег консензуса за суживот у БиХ.

„Наш основ је Устав БиХ, који је саставни део Дејтонског мировног споразума, а у чијем креирању је помогла ваша држава“, рекао је Додик, обраћајући се Нелсону.

Он је искористио прилику да коментарише присуство високог представника, пренео је Танјуг.

„Овде се високи представник предуго задржао, и надам се да ћемо то што пре кориговати тако да престане његова функција. Желимо вашу помоћ. Ми смо опредељени ка европским интеграцијама. Данас је Влада Републике Српске усвојила све одлуке у вези с одговорима на Упитник ЕУ. Очекујемо да ће и остали нивои власти то урадити, чиме се стварају услови да то предамо Бриселу“, рекао је Додик.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »