Ђурић: Српка реч је кроз историју вредела, а вреди и данас

Протокол о сарадњи између општина града Београда и општина на територији Косова и Метохије, који предвиђа сарадњу у више области, потписали су данас директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Како је речено, сарадња између општина биће реализована у области културе, уметности, здравствене и социјалне заштите, образовања, привредног развоја, инфраструктуре и другим областима.

Протоколом је предвиђено да Канцеларија за КиМ и Град Београд координирају, усмеравају и пружају континуирану неопходну помоћ и подршку општинама са циљем директног и трајног побољшања животног стандарда грађана на територији КиМ, а у складу са идентификованим потребама и развојним приоритетима.

„Веома сам срећан данас због тога што смо и ми Срби почели да потписујемо различите споразуме, различите акте који нас чине међусобно ближима и који значе да јачамо сарадњу међу нашим општинама“, рекао је Ђурић.

Како је додао, зашто би само други говорили о уједињавању њихових општина и средина када ми имамо прегршт наших општина и средина које се међусобно воле, поштују и хоће да сарађују.

 

Због потеза Приштине економија на КиМ у блокади

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је, због тога што Приштина предузима једностране потезе по питању имовине, економија на Косову и Метохији данас у блокади.

Ђурић је рекао да Србија у овом тренутку отплаћује заостала дуговања за фабрике, индустријске погоне, инфраструктурне објекте на целој територији КиМ.

„Оно што грађани Србије треба да знају је да ми имамо папир за сваки шраф, за сваку машину, километар сваког пута који смо изградили у претходних пет – шест деценија на подручју КиМ. Имамо чврсте, материјалне доказе и о томе да је Трепча наша…, да је готово сваки већи производни погон од Драгаша па до Јариња и Брњака изграђен средствима и уз помоћ државе Србије“, рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да је став Србије да питање имовине није нешто што може и сме да се решава отимањем и једностраним актима Приштине.

„Залажемо се да о свему озбиљно и одговорно разговарамо како би се пронашло решење које би одблокирало економске токове на КиМ, јер због тога што Приштина вуче једностране потезе по питању имовине, економија на КиМ је данас у блокади“, истакао је Ђурић.

Прецизирао је да је данас на Косову и Метохији незапослено више од 60 одсто Албанаца и додао да чак и званичне статистике показују да је то територија у Европи са највишом стопом незапослености.

„Зашто? Зато што не могу да привуку ниједног инвеститора. Зашто не могу да привуку ниједног инвеститора? Зато што се понашају ирационално и никада не знате ког дана ће да донесу луђе одлуке и на коју имовину ће да се намераче у ком тренутку“, рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да се Србија понаша толико рационално и одговорно да и дан данас сервисира дугове чак и за објекте који су можда и пре неколико деценија од нас одузети и отети.

„Ми тиме настављамо поуздано и стамено понашање Србије из најбољих периода наше историје, а подсетићу вас и да је за време Првог светског рата, када смо били у рату са Аустроугарском, Србија из своје благајне редовно и уредно сервисирала дугове према Аустроугарској. Зашто? Зато што српска реч вреди“, рекао је Ђурић.

Навео је да је српска реч вредела тада и да, захваљујући озбиљној и одговорној политици Александра Вучића и Србије, вреди и данас.

„Тако ћемо наставити да се понашамо, а они само нека наставе да лудују и да свакога дана уводе таксе и вуку једностране потезе“, навео је директор владине Канцеларије.

 

Политика Србије је проналажење компромисног решења за КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да нема никаквих тајни о томе каква је позиција и политика Србије о КиМ и истакао да је политика наше земље била и остала проналажење компромисног решења за КиМ.

“Тражимо да се створе услови за такво решење“, рекао је Ђурић.

“Нисам прочитао изјаву министра Дачића. Оно што могу да кажем је да велики труд и рад улаже цео наш тим на челу са председником Александром Вучићем, а у коме учествују и премијерка Ана Брнабић, министри Ивица Дачић и Небојша Стефановић и многи други у влади, борећи се да Србија на међународном плану има што је могуће бољу преговарачку позицију“, истакао је Ђурић.

Како каже, резултат тог труда и рада је двоцифрен број повлачења признања независности Косова у последњих годину и по.

Ђурић је подсетио да тзв. држава Косово није постала чланица Интерпола упркос чињеници да су неке од најснажнијих сила заговарале то чланство.

Додао је и да је Савет безбедности УН готово једногласно осудио увођење такси од стране Приштине.

 

Приштина се руга Трамповим захтевима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да се власт у Приштини руга захтевима које је председник САД Доналд Трамп изнео у свом писму у којем је, како каже, недвосмислено затражио од Приштине да укине таксе.

“Трамп је тражио да се уздржавају од једностраних потеза. И шта су они урадили? Ништа. Не само да нису укинули таксе, него су и усвојили статут Трепче, који је нови једнострани удар на српску имовину“, рекао је Ђурић.

Ђурић је захвалио свима у америчкој и европској администрацији који су, како каже, без обзира на то што по питању статуса КиМ мисле другачије од Србије, позвали Приштину, макар и вербално, да укине таксе.

Ипак, истакао је Ђурић, Србија не може бити задовољна док се то заиста и не деси.

“Немојте да ме питате коме од њих верујем или не верујем у искреност намера по том питању и да ли сам, бавећи се овим послом, некада видео да Приштина нешто ради самостално, јер то нисам видео“, навео је Ђурић.

 

Данас 2.130 дан од како Приштина није формирала ЗСО

Данас је 2.130 дан од како Приштина не спроводи своју, потписом њених највиших представника, преузету обавезу да формира Заједницу српских општина, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

„Шта то говори о њиховој речи и одговорности и шта то говори о спремности и решености међународне заједнице да стоји иза потписа и докумената чији су они гаранти и то не на неком споредном нивоу, него су највиши представници међународне заједнице стали иза таквог документа“, упитао је Ђурић.

Како је додао, како онда да се чудимо томе што су српски представници на КиМ и бесни и незадовољни због тога што је неко изневерио оно што је преузео као обавезу према њима.

Ђурић је подсетио да је Приштина преузела обавезу према Србима на КиМ да им омогући колективна политичка права кроз Заједницу српских општина, да могу да се осећају као своји на своме…

Директор владине канцеларије је истакао да Приштина нема намеру да то спроведе и додао:

„Господо, пре 2.130 дана ставили сте ваш потпис и тражићемо вам све док не будете до последњег слова спровели у дело оно што сте потписали и то онако како сте потписали, а не како вама пада на памет да то треба да изгледа.“

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »