Цвијановић: у званичним условима нигде не пише да нека земља мора да буде члан НАТО да би ушла у ЕУ

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је за њу очекиван став да приступање БиХ Европској унији није условљено чланством у НАТО-у и да у формалним и званичним условима за кретање неке државе ка ЕУ нигде не пише да претходно мора бити чланица Алијансе.

«Формални захтев те врсте не постоји. Један број држава централне и источне Европе, као и Балтика постале су чланице НАТО-а пре уласка у ЕУ, али не зато што је то био услов, већ зато што је то било опредељење тих земаља. Није нужно да држава мора бити чланица НАТО-а да би постала члан ЕУ», оценила је Цвијановићева за Радио Републике Српске, преноси Срна.

Она је то илустровала примерима војно неутралних земаља — чланица ЕУ, попут Шведске и Аустрије, које сарађују с НАТО-ом кроз програм «Партнерство за мир».

Она је са жаљењем оценила да је тешко очекивати да буде убрзан европски пут БиХ, иако би то, како је истакла, донело многе предности.

«То јесте наше стратешко опредељење. Желимо да идемо европским путем, али нажалост нећемо тамо стићи због разних ствари и околности. Међу њима је и чињеница да у ЕУ немате консензус у погледу да она треба да се шири пре него што сама себе консолидује», навела је Цвијановићева.

Наводећи да је један од оптерећујућих елемената везан за излазак Велике Британије из ЕУ, Цвијановићева је рекла да осим тога постоје и неке државе чланице ЕУ које су скептичне према земљама Балкана због скепсе везане за тај простор.

«То је једна димензија, а друга је у каквом се стању налазе државе које су претенденти за чланство које јесу на путу према Бриселу, али су неједнако удаљене од Брисела», закључила је Цвијановићева, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »